ARENDAL (Nettavisen): Den 36 år gamle finnmarkingen har siden 28. april vært ute på en helt eventyrlig reise, kun med ett mål for øyet: Det er å bestige alle 14 fjell i verden over 8000 meter på kortest mulig tid. Harila er i skrivende stund godt i rute for å klare det. Hun mangler tre fjell som må bestiges innen 4. november for å overta rekorden, men nå er det ikke dårlig vær, fare for snøskred, sykdom, skader etter å bli truffet av steinsprang og store fysiske utfordringer, som kan knuse rekorddrømmen.

Det kan faktisk bli høytstående politikere i Kina som kan spolere eventyret, fordi Harila trenger å få visum fra kinesiske myndigheter til å klatre det siste fjellet som kun kan klatres fra Tibet, det er fjellet Shishapangma som er 8027 meter høyt. For å kunne klatre i Tibet, må hun og medhjelperne få visum til Kina og innreise til Tibet, i tillegg til klatretillatelser.

Du kan se et lengre videointervju med klatreren Kristin Harila lenger ned i saken.

Pandemi-problemer

I Norge er pandemien et tilbakelagt kapittel for de fleste av oss, men den er så absolutt ikke over i Kina, som fortsatt håndhever en svært streng korona-strategi, noe som også rammer den autonome regionen Tibet, som kinesiske myndigheter styrer fra Beijing.

– Problemet er at Tibet har vært stengt i lang tid. Vi visste også det da Nims Purja gjorde dette i 2019, også han slet med å få tillatelse, spesielt inn til Shishapangma, så vi visste at dette ville bli krevende. Dette blir sannsynligvis mer krevende enn å klatre selve fjellene, sier Harila til Nettavisen i helt andre omgivelser under Arendalsuka.

Les også

Klatrerne fikk panikk da den gigantiske isblokken på verdens farligste fjell begynte å bevege seg: – Alle hylte og sprang i alle retninger, men det var jo ingen vei å løpe

– Du nevnte at Kina «alltid» gir avslag første gang man søker visum. Hva er den konkrete begrunnelsen for avslaget?

– Det er litt pandemien. De legger vekt på å skylde på pandemien, men vi vet også at de har åpnet for lokale, altså kinesiske innbyggere som kan klatre i området. Men akkurat hvorfor de holder stengt, det vet vi ikke, men det har i en del år vært vanskelig å komme seg inn i Tibet, svarer Harila.

Nevnte Nirmal «Nims» Purja er personen som holder rekorden for øyeblikket, men som altså har Harila «hakk i hæl» nå etter at hun har besteget 11 av 14 fjell på kun 16 uker.

«Frir» til utenriksministeren

Pressetalsmann i Team Harila, Per Steinar Moen, sa til Nettavisen tidligere i uken at de sannsynligvis må ta det opp på et politisk nivå for å lykkes med dette, både fra Norge og Nepal.

– Vi har hatt uformell dialog med den kinesiske ambassaden i Norge og vil fortsette denne dialogen, men de har ikke mandat relatert til klatretillatelsen, som vi opplever å være utløsende for eventuelt å få visum, sa han.

Les også: Norske Kristin Harila er en fjelltopp nærmere verdensrekorden

Harila utdyper at de trenger visum til Tibet, Kina og selve klatretillatelsen.

– Akkurat nå prøver vi å se om vi kan få noe hjelp fra norske myndigheter og andre som har gode kontakter inn i Kina, for å få de kinesiske myndigheter til å åpne opp for oss, sier 36-åringen.

– Hvor langt er du villig til å gå? Kan det være å «fri» til utenriksministeren?

– Det hadde vært veldig fint om de kunne ha kommet på banen for å bidra, og jeg vet at det var veldig avgjørende for Nims da han fikk tillatelsen. Da var de nepalske myndighetene ganske aktive for å få det til. Når Kina åpner opp for ham, så burde de også gjøre det for meg. Derfor håper jeg at vi skal få det til, etter hvert, svarer Harila.

UDs svar

På spørsmål fra Nettavisen opplyser Utenriksdepartementet at de for øyeblikket ikke vil foreta seg noe.

– Kinas grenser har på grunn av koronapandemien vært stengt for turister i over to år. Vi kjenner denne saken kun gjennom media, og har ikke blitt kontaktet av Kristin Harila selv. I media ser vi at Kristin Harila har etablert kontakt med kinesiske myndigheter og et profesjonelt ekspedisjonsselskap. Vi håper saken løser seg til beste for ekspedisjonen, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Guri Solberg, i en e-post til Nettavisen.

– Hvor bittert er det hvis rekordforsøket ryker på grunn av papirarbeid?

Det ville ha vært veldig bittert, men prosjektet er viktig for fremtiden, og kan forhåpentligvis bane vei for at det blir lettere for jenter å få sponsorer og faktisk komme ut til en mer likestilt sport, forteller den engasjerte klatreren.

Se hele intervjuet med Harila, hvor hun snakker om visum-trøbbelet, men også er opptatt av å trekke frem én gruppe som har vært avgjørende for henne: