Pappa betaler?

Foto: BOB STRONG (REUTERS)

Det svenske kronprinsessebryllupet blir storslagent. Men hvem skal ta regningen på rundt 20 millioner kroner?

(SIDE2): I Sverige pågår det nå en stor debatt rundt det annonserte bryllupet mellom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling.

Flere tusen protester
Ifølge den svenske avisen Expressen er det foreløpige kostnadsoverslaget på 25 millioner svenske kroner, noe som tilsvarer i underkant av 20 millioner norske kroner.

Dette har utløst kraftige reaksjoner hos svenskene, både politisk og blant skattebetalerne. Siden forlovelsen ble offentliggjort har flere titusentalls svensker engasjert seg i Facebook-grupper som tar avstand for at skattebetalerne skal bidra med mer penger til det svenske kongehuset.

- Mange ser på dette som et hån mot vanlige folk, sier Phoebe Mattsson som er med i en av disse gruppene, til Expressen.

Vil ha mer penger
Partileder i Vänsterpartiet, Lars Ohly, er blant politikerne som har uttalt seg i saken. Han mener svenskekongen bør ta regningen og at det bør være rom for det innenfor den støtten som kongehuset får fra den svenske staten.

Den årlige statlige overføringen til svenskekongen er på i overkant av 87 millioner. I tillegg til disse overføringene forvalter det svenske kongehuset store summer fra før.

Staten betalte for Haakon
Debatten startet for alvor tirsdag denne uken da det ble kjent at det svenske kongehuset i sitt budsjettforslag for perioden 2010 – 2012 ba om ekstra overføringer i forbindelse med bryllupet.

«Vägra betala Victorias bröllop» og «Jag vill inte betala för Victorias bröllop» er blant de mest populære Facebook-gruppene.

- Jeg er ikke motstander av selve bryllupet, jeg vil bare ikke bruke mine skattepenger på det, sier Mattsson til Expressen.

Til sammenligning viser et overslag VG presenterte i forbindelse med det norske kronprinsbryllupet i 2001 at prislappen da var på 21,6 millioner kroner. Av disse betalte staten 17 millioner, mens det norske kongehuset betalte fire millioner.

Noen jubler
Til tross for planene om å bruke rundt 20 millioner på en fest mens finanskrisen puster mange i nakken er det noen som også jubler.

En som jubler over den planlagte storfeiringen er konsernsjef Kjell Aamot i Schibsted. Konsernet har presentert en rekke sparetiltak den siste tiden for å tilpasse seg den nye økonomiske hverdagen, og ledelsen har generelt tegnet et dystert fremtidsbilde økonomisk.

I samme åndedrag brukte Aamot også det kommende svenske kronprinsbryllupet som et eksempel på noe som ville gavne den svenske delen av deres virksomhet.

- Kunngjøringen om den svenske kronprinsessens forlovelse ga oss en opptur på den svenske virksomheten vår. Nå er svenskene opptatt av bryllup, så kommer en ny opptur når selve bryllupet skjer. Etterpå kommer en ny opptur når de skal ha barn. Dette er en virkelig boost. Vi vil ha flere sånne, uttalte Aamot i slutten av februar ifølge Kampanje.

Det svenske kongehuset og kronprinsesse Victoria er også ekstremt populær verden over. Det forestående bryllupet vil derfor også være en enorm reklameplakat for hele Sverige ut mot resten av verden.

Det kommer garantert også til å bli en argument i striden om hvem som skal betale for bryllupet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.