*Nettavisen* Nyheter.

Pappa Rasool frikjent etter saksbehandlingsfeil

FORSVARER FAR: Advokat Knut Rognlien, som er forsvarer for faren til Rasoolbrødrene, forteller at hans klient har det tungt under rettssaken. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)

Tingretten avsa heleridommen med en dommer for lite. Nå er den opphevet.

12.01.11 17:01

Dermed må straffesaken mot den tidligere heleridømte 57-åringen tilbake til tingretten, hvis den da ikke ender med at påtalemyndigheten henlegger saken.

Pappa Rasool ble i 2010 dømt sammen med sine gangstersønner og resten av familien i en stor hvitvaskingssak. Saken dreide seg om heleri og hvitvasking av penger som B-gjengen medlemmene hadde skaffet gjennom kriminell virksomhet.

Les: Til og med mor ble dømt

Nøt sønnenes respekt
De hovedtiltalte i straffesaken var brødrene Zahid Rasool og Ghulam Abbas som ble dømt til flere års fengsel.

Ghulam Rasool ble dømt til ett og ett halvt års fengsel for heleri av 1,36 millioner kriminelle kroner. Han slapp likevel å sone fordi bare fire måneder av straffen ble gjort ubetinget. Det hadde han allerede utholdt i varetekt da dommen falt. Lagmannsretten kom til at halvparten av disse pengene var utbytte han puttet i egen lomme. Resten videreformidlet han for Abbas og Rasool.

«Ghulam Rasool har bistått flere av sine sønner med et stort antall hvitvaskingstransaksjoner. Han nøt som far sine sønners respekt og lot seg utnytte med fordeler til seg selv som resultat».

En for lite
Under ankebehandlingen i lagmannsretten ble rettens administrator alvorlig syk, og Borgarting besluttet å fortsette den videre behandling av saken med en fagdommer for lite. Retten var som følge av dette satt med to fagdommere både under rådslagningen og ved domsavsigelsen, ikke tre fagdommere slik som er vanlig.

Nå har Høyesterett dommen på grunn av en manglende dommer. Nå er dommen altså opphevet. Påtalemyndigheten må nå bestemme seg for om den vil kjøre en ny straffesak mot pappa Rasool, eller om helerisaken mot ham skal henlegges.

Rasools forsvarer, Knut Rognlien, var onsdag ikke tilgjengelig for kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.