Gå til sidens hovedinnhold

Pappa refser Støre i åpent brev

- Er han Norges utenriksminister eller Kongos utenriksminister?

Foreldrene til de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er livredde for helsetilstanden til sønnene sine etter at de ble syke av malaria i helgen.

- Tjostolv var døden nær
Moren til Joshua French opplyste til Nettavisen tirsdag at Tjostolv var døden nær i helgen, og at sønnen Joshua også har blitt syk av malaria.

- Jeg vet at Tjostolv var døden nær natt til lørdag, men min sønn fikk medisiner tidligere enn ham, sier Kari Hilde French til Nettavisen.

Nå går faren til Tjostolv, Knut Moland, kraftig ut mot Jonas Gahr Støre i et åpent brev gjengitt i Aftenposten. Moland krever blant annet at utenriksministeren reiser ned til Kongo for å legge press på kongolesiske myndigheter.

- Kan dø når som helst
«De lever i skitt og dritt og fukt, og kan dø når som helst. Alle tenkelige brudd på menneskerettigheter er begått mot dem. Kan du leve med dette Støre? Ønsker du virkelig å feie dette under teppet for å kjøre en annen agenda?» lyder brevet til Knut Moland.

«Jeg krever at du Jonas Gahr Støre reiser omgående til Kongo, setter deg ned og forhandler med Kongos president. Få med deg EU, få med deg engelsk diplomati, bruk de midler du har. Ta gjerne opp andre enorme problemer i Kongo med Presidenten, bruk de midler som er nødvendig.» fortsetter Moland.

Les også: - Britene vil støtte French i Kongo

Holder Støre ansvarlig
Videre skriver Moland at han holder utenriksministeren ansvarlig dersom guttene dør i fangenskap i Kongo. Han påpeker også at andre nasjoner som blant annet USA har satt inn store ressurser på å få løslatt statsborgere som sitter fengslet i utlandet. Et eksempel han henviser til er da tidligere president Bill Clinton reiste til Nord-Korea for å få løslatt to amerikanske journalister tidligere i år.

«Det er mulig. Du kan hvis du vil,» skriver Moland.

Les også: Endelig i mors armer

Moland mener nordmennene er utsatt for de verste overgrepene siden andre verdenskrig og at Støre har mistet enhver kredibilitet som Norges utenriksminister dersom han ikke redder guttene fra fangenskap.

- Hva er hensikten med dette brevet, Knut Moland?

- Det sier seg vel selv. Natt til mandag ringte sjømannspresten meg og da var han i tvil om Tjostolv ville overleve, sier Moland til Nettavisen.

- Heldigvis så overlevde han.

- Det går ikke an å vente i måneder på å få de ut. Det har jeg sagt helt fra begynnelsen. Dette haster mer og mer.

- Og nå sier utenriksministeren at det skrives for mye om denne saken. Er han Norges utenriksminister eller Kongos utenriksminister? En norsk utenriksminister skal vel ivareta norske interesser? Det er det jeg vil med den saken her, sier han.

- Dette er ikke UDs rolle
Moland henviser til Støres kommentar som falt tirsdag. Utenriksministeren påpekte at norske medier fokuserte for mye på de fengslede nordmennene, og for lite på de humanitære katastrofene i landet.

Utenriksdepartementet opplyser i en kort uttalelse at de har forståelse for pårørendes vanskelige situasjon.

- Vi har forståelse for at dette er en sak som er vanskelig for pårørende, men her er det en nasjonal rettsprosess som går, og det er ikke vår rolle å blande oss inn i denne. Norge kan ikke gripe inn i andre lands rettsprosesser, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Marte Lerberg Kopstad, til Nettavisen.

Moland og French er dømt til døden fem ganger for blant annet drap, drapsforsøk, ran og spionasje. Ankesaken til nordmennene starter i neste uke.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken