RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pappa tvang barna til tigging

Foto: Anders Nygaard Larsen
Sist oppdatert:
Tok med seg sønn og datter til Norge og presset dem til å tigge.

En 34 år gammel rumensk far ble denne uken dømt for å ha utnyttet egne barn økonomisk.

Mannen er blant annet dømt for overtredelse av straffeloven § 224, som gjelder menneskehandel.

Ifølge dommen fra Larvik tingrett skal faren ha presset sin sønn (17) og datter (15) til å samle inn penger til en fiktiv organisasjon for funksjonshemmede og døve barn.

«NN utnyttet eller forledet sin datter og sin sønn til å tigge penger og/eller begå bedrageri. Begge var presset til tiggingen og/eller tvangsarbeidet og kunne ikke frivillig komme ut av det, på grunn av blant annet avhengigheten til sin far, deres lave alder, språkkunnskaper, mangel på kjennskap til hjelpeapparat og mangel på penger til mat og/eller hjemreise», står det i dommen.

Da faren, sønnen og datteren ble arrestert på Øya i Larvik den 29. juli, var de i gang med en innsamling som viste seg å være bløff.

Les også: Slik lurte de folk for penger

Overlevert ark med «noen tegn»
34-åringen, som per dags dato sitter fengslet i Norge, er dømt til ett års fengsel. I tillegg har han fått inndratt i underkant av 60.000 kroner, som skal stamme fra den ulovlige innsamlingen.

Faren og hans to barn kom til Norge første halvdel i 2013. Formålet var å tigge.

«I Oslo fikk de overlevert et ark med noen tegn, hovedsakelig med henvisning til forskjellige fysiske handikap, og følgende tekst: "Regional Association sertifikat for Funksjonshemmede barn døve og Dårlig", og et inntrykk av at penger gitt skulle brukes til å bygge et nasjonalt og internasjonalt senter for slike barn», står det i dommen.

Da de tre ble pågrepet skal samtlige ha tigget penger ved å bruke arket, i tillegg til å tigge på vanlig måte.

Tips til saker? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

Fant 31 kopier i bilen
I retten skal den rumenske firebarnsfaren ha erkjent at organisasjonen ikke fantes, men hevdet barna hans kun tigget ved å bruke denne fremgangsmåten en gang. Han ble ikke trodd, blant annet fordi politiet fant 31 kopier av arket i vedkommendes bil.

I retten fortalte sønnen at «familien tigger for å kunne leve». Han sa videre at han helst ville vært i Romania og gått på skole. Et flertall av dommerne mente at dette viser at barna er under et press fra faren om å tigge.

Oslo tingrett slår fast at brudd på bestemmelsen mot menneskehandel er det klart mest alvorlige i saken. Spesielt fordi det er snakk om utnyttelse av egne barn under 18 år.

Tingretten poengterer likevel at barnefaren ikke har brukt sine barn for å samle en formue, men for å tjene til livets opphold:

«Det har ikke vært en kynisk utnyttelse med profitt som begrunnelse. Tiltalte og hans familie må anses å være fattige mennesker uten særlig annen mulighet for forsørgelse. De fornærmede har nok heller ikke følt seg særlig utnyttet, men ansett dette som en del av deres levesett».

Nettavisens samarbeidsavis, Østlandsposten, var tilstede under rettsaken. Les referat her: Vaklet om barnas tigging

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere