*Nettavisen* Nyheter.

Pappa velger favorittmaten

Foto: (Foto: Thinkstock)

Mens mor ofte påtar seg oppgaven med å servere fisk og annen sunn mat.

24.08.11 10:21

(SIDE2:) Fire av ti fedre er mer opptatt av at barnet liker maten de serverer enn at den er sunn, skriver Dagbladet.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Kosemat
Det viser en ny undersøkelse Helsedirektoratet har fått utført i samarbeid med Norstat. Mens mor ofte påtar seg oppgaven med å servere fisk og annen sunn mat, henfaller far mer til pizza og pasta og kosemat på kjøkkenet.

Siden kvinner oftere lager mer mat enn menn, så vil nødvendigvis også de velge mer variert enn far - og dermed også matretter som ikke nødvendigvis står øverst på ønskelisten til barnet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Menn spiser mer usunt
Dette kan gjenspeile seg i at norske menn generelt spiser usunnere enn norske kvinner. Men det er store geografiske forskjeller. Det finnes flest menn som er opptatt av et sunt kosthold i Oslo. Færrest i Akershus, viser undersøkelsen.

Fra 2008 til 2010 økte andelen av overvektige barn i Norge fra 16 til 19 prosent. Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien, sier til Dagbladet at det er en utfordring både for mor og far når de skal lage mat.

Side2 snakket tidligere i år med psykolog Karen Kollien Nygaard som jobber med overvektige barn på Rikshospitalet.

-Sette av tid
- Skal vi ta barns ernæring på alvor, må vi ta tak i oss selv. Men man må sette av tid til å skape et balansert kosthold i en periode. Det er slik man snur skuta. Mange opplever at de bommer på timingen og da begynner det å skli og så går tiden, sa psykolog Karen Kollien Nygaard til Side2 tidligere i år.

Å være bevisst på hva barnet putter i seg, er essensielt fra de er helt små. Men å være bevisst er ikke det samme som å være stresset.

- Motivasjon starter i det små. Spiser barna bare litt av det de ikke vil, er det viktig å rose dem for det og ikke fokusere på at de ikke har spist så mye som de burde, sier hun.

- Det letteste er å gi barna det de har lyst på i øyeblikket. Men du bør tåle å gjøre deg kortsiktig upopulær, sier hun. Dog er hun tilhenger av å gi barna noe de liker veldig godt for å skape motivasjon til å innta ikke fullt så attraktive måltider.

- Men du må ikke falle på løsningen bare å gi dem en ting i en periode, mener hun.

Reaksjon fra Sistesiden :
Hva blir det neste?
At de bruker mine penger på å finne ut hvem som drikker mest øl? Penger jeg kunne brukt til å kjøpe øl for?

Les mer: Mer øl?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.