*Nettavisen* Nyheter.

Pappaen kom ti minutter for sent

Foto: Scanpix/Facebook (fotomontasje)

Jenta (9) druknet på skolen som ble knust av tornadoen.

22.05.13 15:31

(Nettavisen/NTB-Reuters): Ni år gamle Ja’Nae Hornsby ante fred og ingen fare da hun mandag var på skolen sammen med resten av klassekameratene sine. Mot slutten av skoledagen forvandlet livet seg til et mareritt for elevene og lærerne ved barneskolen Plaza Towers i forstaden Moore, Oklahoma.

En kraftig tornado, målt til styrke fem, knuste skolen på noen få minutter, og den lille jenta ble fanget i ruinene med flere av sine klassekamerater.

Tornadoen forårsaket sprekk i vannledninger, noe som førte til at vannet strømmet ut i ruinene. Ja’Nae er den første til å bli identifisert av de syv barna som druknet under det sammenraste skolebygget.

Pappaen til Ja’Nae, Josua Hornsby, var på jobb i Oklahoma by da tornadovarselet ble utsendt. Han kjørte i full fart i retning av datterens skole, men veiene var allerede fullpakket med bilister som forsøkte å flykte fra den kraftige tornadoen.

Kom for sent
Han kom til skolen ti minutter for sent, melder Sky News.

- Jeg måtte parkere rundt hjørnet for skolen, og da jeg rundet hjørnet, så jeg at skolen var borte. Hjertet mitt sank sammen, sier faren.

Familien søkte overalt etter tredjeklassingen, men fant henne ingen steder. De postet bilder av jenta på sosiale medier, i håp om at noen der ute hadde tatt hånd om henne.

Tidlig tirsdag morgen fikk imidlertid faren telefonen han hadde fryktet.

- Det var den undersøkende legen som sa at de hadde datteren min. Jeg skjønte hva han mente, men nektet å akseptere det. Jeg fortsatte å spørre: «hva mener du med at du har datteren min?», sier han.

- Jeg sa: «hun er sammen med deg, hva gjør hun?», og det var da han fortalte meg at hun var omkommet. Og det var det, forteller faren.

Faren mistet også huset sitt i tornadokatastrofen, men hans yngste datter på to år overlevde.

Se intervjuet med faren.

HTML EMBED

Leter fortsatt
24 mennesker er bekreftet omkommet etter tornadoens herjinger i Moore, blant dem ni barn.

Redningsarbeidere leter fortsatt, men tror ikke lenger at de skjuler flere omkomne i ruinene.

- Vi har gjennomsøkt området med varmesøkende kamera, og vi har gått fra dør til dør, men føler nå at vi går fra leting og redningsarbeid til gjenoppbygging, sier borgermesteren i Moore, Glenn Lewis til CNN.

Lover hjelp
Mellom 2.000 og 3.000 boliger ble lagt i grus av tornadoen, og det samme ble flere skoler og deler av et sykehus.

President Barack Obama har erklært katastrofetilstand og lover føderal hjelp til gjenoppbyggingen.

- Det er hjem og skoler å gjenoppbygge, forretninger og sykehus å gjenåpne, foreldre å trøste, redningsarbeidere å trøste, og skremte barn som vil trenge vår omsorg og oppmerksomhet, sa Obama tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sue Ogrocki

Materielle skader
Skadene etter tornadoen som raserte deler av Moore utenfor Oklahoma City mandag, beløper seg trolig til over 17 milliarder kroner.

Lederen for forsikringsmyndigheten i delstaten, John Doak, besøkte tirsdag de hardest rammede områdene.

Han sammenlignet med tornadoen som rammet Joplin i Missouri i 2011. Der lød prislappen på rundt 3 milliarder dollar, drøyt 17 milliarder kroner.

- Dette vil nok overstige det, sier Doak.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Brett Deering

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Brennan Linsley

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.