RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Para Un Juego!

Sist oppdatert:
Sjekk vår anmeldelse av «FM 2009».

(Spillmagasinet): Det er ingen vits i å stikke det bak en stol, kaste det ut et vindu eller kun synge om det i dusjen: Jeg er en stor fan av Football Manager (tidligere Championship Manager)-serien. Under er to eksempler på tidligere anmeldelser:

2005: Fotball over alt annet, terningkast 5

2006: Verdens beste manager, terningkast 6

For å muligens gjøre dette litt annerledes denne gangen så skal vi presentere spillet litt alternativt, men først en kort intro for deg som ikke vet hva dette er.

Football Manager er et spill hvor du tar over som manager(!) for et fotball-lag. Du kjøper og selger spillere, bestemmer trening, taktikk og snakker med pressen. En simulering av hverdagen til en manager. Spesielt for FM-serien er at det er kun denne delen som simuleres, dvs. at stadioner og billettpriser m.v. bestemmes av helt andre enn deg. Fokus er kun på fotballen, og ikke det rundt (som for eksempel FIFA Manager-serien.)

Har du spilt dette spillet før er det nyhetene du bryr deg om, så:

Her er de største nyhetene:

  • Mer informasjon om motstanderen
  • 3D-kampsystem (som man kan skru av)
  • Pressekonferanser
  • Mulighet til å trene spillere til å bli ekstra flinke på detaljer
  • Du kan være kvinne som manager(!)
  • Diverse annet finpuss (over 100 nyheter visstnok), hvorav mye skal ha blitt gjort med finansene for mindre lag. Vi har ikke spilt lenge nok til å vurdere om dette stemmer helt, men det virker som om det finansielt er lettere å styre en liten klubb nå (hvis du er flink med talenter...)

Det er selvfølgelig en ting som virkelig er den store nyheten her: Det tredimensjonale kampsystemet.

Like lenge som Liverpool har ventet på gode kantspillere har lekemanagere verden over ventet på dette. Kort oppsummert kan vi si at det fungerer som juling. Du kan enkelt få oversikt over om taktikken din virker, hvordan spillerne jobber og hva problemene kan være. I mye større grad enn tidligere. Farten er heller ikke noe problem, og du kan også dele opp skjermen slik at du får mye informasjon på liten plass. Kort sagt: Genialt, og meget velkomment. (Er du konservativ kan du bruke gamlemåten).

Se kampsystemet her:

Her kan du se stillbilder satt sammen:

Ok. Vi lovte å gjøre dette litt annerledes denne gangen. La oss prøve bilder først. (OK, vi hadde videoer over, men bilder etter videoer?)

Funket det?

Ikke? Ok, hva om vi gjør det på italiensk:

Questo è il miglior gestore di gioco sul mercato. Realismo e il gioco dà la sensazione è unica. Dove altri managerspill concentrati troppo sulla confezione è presente un gioco completo.

Kan du ikke italiensk? Hva med spansk?

Este es el mejor gestor de juego en el mercado. El realismo y el juego da la sensación es única. En caso de que otros managerspill se concentra demasiado en la envasado es este un juego completo.

Norsk?

Dette er det beste managerspillet på markedet. Realismen og selve følelsen spillet gir er unik. Der andre managerspill konsentrerer seg for mye om innpakningen blir dette et komplett spill.

Uten gimmicker
Selve poenget vårt med å ha såpass mange rare gimmicker i anmeldelsen var å sette fingeren på nettopp det som er styrken til Football Manager 2009. Sports Interactive har brukt 3(!) år på å innføre den tredimensjonale kampen. For når de først skulle gjøre det så skulle det være bra, og det har det blitt. Akkurat den funksjonen var også den siste viktige spikeren som sørget for at det blir utrolig vanskelig å lage Football Manager 2010. Vi har nemlig problemer med å se hvor man skal forbedre seg nå. Her er det ingen gimmicker, bare funksjoner som fungerer godt.

Er du fan så kjøper du dette. Har du aldri spilt fotballmanagerspill før og har lyst til å prøve ett så kan vi trøste deg med at de har gjort spillet ganske mye enklere å komme inn i - om man vil ha de funksjonene slått på.

PS! En av de mange virkelige fotballspillerne som spiller dette spillet er Ole Gunnar Solskjær. Han var etter to sesonger manager i United... sånn apropos.

Les flere spillsaker på www.spillmagasinet.no.

Prøv også Nettavisens managerspill Managerleague

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere