RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paracetamol kan skade guttefostre

Foto: Crestock
Sist oppdatert:
Kvinner som spiser hodepinetabletter med paracetamol under graviditet, risikerer å føde gutter med misdannet kjønnsorgan.

47.000 danske kvinner har deltatt i en undersøkelse i regi av universitetet i Aarhus. Resultatet presenteres i siste utgave av tidsskriftet Epidemiology.

De danske forskerne konkluderer med at smertestillende tabletter som inneholder virkestoffet paracetamol, noe mange reseptfrie hodepinetabletter gjør, hemmer dannelsen av det mannlige kjønnshormonet testosteron, skriver Politiken.

Dette hormonet er blant annet nødvendig for at testiklene skal falle ned i pungen hos guttefostre.

Dersom ikke testiklene faller ned i pungen av seg selv i løpet av barnets første leveår, kan de opereres ned.

- Guttene vil sannsynligvis ha nedsatt sædkvalitet resten av livet. I tillegg kommer de guttene som ikke har medfødte misdannelser, men som vi likevel mistenker vil få nedsatt sædkvalitet på grunn av paracetamol, sier Morten Søndergaard Jensen ved universitetet i Aarhus.

Rundt halvparten av kvinnene som deltok i undersøkelsen tok piller med paracetamol under graviditeten.

- Mødre som tok smertestillende medisin med paracetamol, hadde 30 prosent høyere risiko for å få barn med misdannelser, sier Søndergaard Jensen til Politiken.

Risikoen er størst under de første seks månedene av graviditeten, men hvor stort inntak som må til før skadevirkningene melder seg, er noe uklart.

Undersøkelsen konstaterer at det kan påvises skader selv ved inntak av bare en håndfull tabletter, fordelt over noen uker. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere