Parat tar ut én i streik

BLIR RAMMET: Norwegian-kunder blir rammet hvis det blir streik, sier Norwegian som ønsker å minimere skadene ved å leie inn fly.

BLIR RAMMET: Norwegian-kunder blir rammet hvis det blir streik, sier Norwegian som ønsker å minimere skadene ved å leie inn fly. Foto: (NTB scanpix)

Likevel kan langt flere bli borte fra jobb hvis det blir streik torsdag.

02.05.14 18:58

Parat tar ut én kabinansatt i Norwegian i streik dersom det ikke blir enighet i meklingen med NHO Luftfart innen midnatt natt til onsdag. Flyselskapet har begjært meklingen avsluttet.

– Streiken kan dermed få sin spede begynnelse onsdag, sier leder Hans-Erik Skjæggerud i Parat. Fredag begjærte NHO Luftfart meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag, hvilket i praksis er en trussel om lockout hvis meklingen ikke fører fram.

- Truer med lockout
Lockout innebærer at de ansatt blir stengt ute fra arbeidsplassen når mekling ikke fører fram.

Etter det NTB blir forklart, er fagforeningen dermed nødt til å svare med å ta ut minst ett medlem i streik for å kunne trappe opp konflikten på et senere tidspunkt.

– Vi er noe overrasket over at NHO og Norwegian velger å true med lockout, historien har jo vist at dette ikke alltid er et egnet virkemiddel, sier Skjæggerud.

Varsler stor streik i Danmark
Fredag sendte Parat ut varsel om plassfratredelse for 228 danske kabinansatte i Norwegian.

Plassfratredelsen for de danske kabinansatte i Norwegian ble sendt fredag men det er likevel ikke mulig å fastslå hvilken dag en eventuell streik kan bryte ut i Danmark. Av samme grunn er forbundet også tilbakeholdne med å varsle plassfratredelse for 1.001 norske kabinansatte som vil bli berørt av en streik.

– Det er utfordrende å være i mekling i Norge, og samtidig forholde seg til en dansk forligsmand som opererer med flytende tidsfrister, sier Hans-Erik Skjæggerud i YS forbundet Parat i en melding fra fagforbundet.

Vil leie inn fly og mannskap
På nettsidene sine
opplyser Norwegian at det vil gjøre sitt ytterste for at passasjerene blir tatt hånd om ved en eventuell streik, og det vil bli satt opp et alternativt flyprogram for å redusere konsekvensene for de reisende. Det vil blant annet skje ved innleie av fly og mannskap.

Parat mener det er streikebryteri hvis Norwegian leier inn fly.

– Vi merker oss selskapets strategi, men legger til grunn at Norwegian vil holde seg til arbeidslivets regler ved en eventuell konflikt, sier leder Hans-Erik Skjæggerud.

- Hovedansvar overfor kundene
Han er tydelig på hvordan det vil bli oppfattet dersom utenforstående settes inn for å overta arbeidet til eventuelle streikende ansatte.

I Norwegian er imidlertid ledelsen trygg på at de er innenfor rammene dersom de velger å leie inn fly og mannskap under en konflikt.

– En eventuell streik vil ramme kundene våre hardt og vi ønsker å leie fly og mannskap fra andre selskap for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vårt hovedansvar er overfor kundene, og vi er trygge på at innleie av fly og mannskap er innenfor regelverket, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.