Paris-terroren: En av terroristene hadde falskt svensk pass

Sveriges statsminister holdt pressekonferanse om terrortrusselen torsdag.

Sveriges statsminister holdt pressekonferanse om terrortrusselen torsdag. Foto: Fflickr/socialdemokraterna

Sveriges statsminister mener Sverige har vært naive.

19.11.15 16:31

Franske myndigheter undersøker forbindelsene mellom mannen som planla Paris-terroren og en mann som ble pågrepet med et falskt svensk pass i Istanbul i fjor sommer.

Mannen som ble stanset i Istanbul, var på vei til Praha og hadde fått i oppgave å utføre en terrorhandling, sier Frankrikes utenriksminister Bernard Cazeneuve.

Etterlyst internasjonalt

Frankrike undersøker nå en rekke avvergede terrorangrep i landet, som de mener Abdelhamid Abaaoud har deltatt i planleggingen av. Abaaoud ble drept i en politiaksjon nord for Paris onsdag.

– Av de seks angrepene som ble avverget i Frankrike våren 2015, var Abaaoud delaktig i planleggingen av fire, sier Cazeneuve, som sier Abaaoud styrte disse forsøkene fra utlandet.

Franske myndigheter trodde Abaaoud, som var internasjonalt etterlyst av Belgia, oppholdt seg i Syria.

– Vi hadde ingen informasjon som tilsa at Abaaoud hadde reist tilbake til Europa og Frankrike fra Syria, sier Cazeneuve, som ber EU gjøre mer for å hindre at noe lignende kan skje igjen.

– Det haster at Europa samler seg og organiserer seg mot terror. Det er budskapet jeg tar med meg til Brussel fredag, sier han.

Sverige har vært naive

Statsminister Stefan Lövfen holdt torsdag en pressekonferanse om den økende terrortrusselen i Sverige.

Svensk sikkerhetspoliti anslår at rundt 300 svensker har kriget i Syria og Irak, og at rundt 120 av dem siden har returnert til Sverige.

– Sverige har nok vært naive når det gjelder dette, sier Löfven.

– Kanskje det har vært vanskelig for oss å akseptere at det midt ibland oss fins dem som sympatiserer med IS, sier han.

Storstilt jakt

Svensk politi jakter nå på irakiskfødte Mutar Muthanna Majid, som ifølge svenske medier har returnert til Sverige etter å ha kriget for islamistgruppen IS i Syria.

Onsdag slo det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) alarm og opplyste at Majid trolig planlegger å gjennomføre terroraksjoner i Europa.

– Sikkerhetspolitiet er gjort kjent med at Mutar Muthanna Majid, som er medlem av IS, har reist fra Irak og Syria til Tyskland og siden videre til Sverige. Han er ifølge opplysninger involvert i planer om å gjennomføre et terrorangrep i Europa, heter det i et politidokument avisa Expressen har fått tilgang til.

Hevet trusselnivå

Sverige hevet onsdag trusselnivået fra tre til fire som følge av opplysningene om Majid, som ifølge Aftonbladet kan ha rundt ti allierte i Sverige.

Politikilder opplyser til avisen at de frykter at Majid og en eller flere medhjelpere vil slå til mot såkalt myke mål, det vil si steder der mange sivile oppholder seg.

– Målet er trolig Sverige eller Tyskland, men mest sannsynlig Sverige, heter det i et internt politidokument som avisen har fått tilgang til.

Utreder nye tiltak

Statsminister Stefan Löfven kommenterte torsdag trusselbildet under en pressekonferanse, der han samtidig varslet nye tiltak i kampen mot terrorisme.

Blant tiltakene som skal vurderes er planting av datavirus i PC-er og nettbrett for å overvåke mistenkte, som man i dag har problemer med å avlytte fordi de benytter krypteringsteknologi i sin kommunikasjon, blant annet på Skype.

Ifølge Löfven skal det også utredes om det skal åpnes for mer kameraovervåking, særlig rundt redaksjonslokalene til svenske medier, rundt religiøse forsamlingshus og ved flyktningmottak.

Sverige vil også være pådriver i EU for å innføre kontroll av biometriske data i pass, som for eksempel fingeravtrykk, ved Unionens yttergrenser.

– Sverige skal aldri mer bli et fristed for terrorister, sa Löfven torsdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.