Parkene du MÅ besøke

Mye folk og mange biler gjør livet i storbyene til en prøvelse, selv for turister. Da er det godt å ha noen grønne lunger.

04.10.06 22:36

(SIDE2): Parkliv er en helt egen form for byliv, uansett tid på året. Ikke alltid like grønn, men alltid skånet fra byen mas og jag. Enten det er en park, et friområde eller en botanisk hage er dette plassen å gå etter noen hektiske timer med shopping. En gåtur mellom trærne gjør også godt for appetitten.

Her er noen favoritter fra en reiseglad redaksjon:

New York

Allerede i 1853 ble det vedtatt å anlegge Central Park som landskapspark mellom New Yorks 59. og 109. gate. Dette rektangulære grøntområde er på 3,4 kvadratkilometer og ligger på Manhattan.

Frederick Law Olmsted og Calvert Vaux vant konkurransen om å utforme parken. Da de ble ferdig med å anlegge Central Park lå den i byens nordre utkant og det tok flere tiår før den ble omringet av bebyggelse.

Et alternativ som er svært populært blant byens befolkning er Gramercy Park. En grønn oase i området Midtown, mellom 20. gate og 21. gate. Parken i seg selv omtales som både vakker og elegant. Stedets prakt kommer også til sin rett av arkitekturen som omkransender denne grønne biten av byen.

London

Den britiske hovedstaden er kjent for sine parker, men Hyde Park skiller seg litt ut. Størrelsen og den sentrale beliggenheten gjør at de fleste som har besøkt byen har vært innom dette grønne området. Parken har et flateinnhold på 1,4 km². Den tilliggende parken Kensington Gardens anses ofte feilaktig å tilhøre Hyde Park.

Parken ble ervervet av Henrik VIII fra munkene i Westminster Abbey i 1536. Den forble en privat jaktmark for monarken og hans hoff inntil Jakob I besteg tronen og åpnet for begrenset adgang. Det var Karl I som gjorde parken fritt tilgjengelig for allmennheten i 1637.

Sydney

Hyde Park finner man også i Sydney, men det er The Royal Botanic Garden som av flere omtales som helt fantastisk og byens perle. Anlegget ligger like bak det verdenskjente operahuset. Nærheten til havneområdet trekke også frem som et positivt element.

Foto: Tine Listerud

Der parken nå ligger ble den første bondegården i hele Australia startet i 1788. Gårdsdriften gikk det dårlig med, men jordområdet har blitt kultivert etter alle kunstens regler siden den gang.

Hongkong

Koloniherrene fra Storbritannia hadde nok litt innvirkning på byplanleggingen i den tid Hongkong vokste frem. Mange av byens grøntområder kryper seg oppover åssidene rundt bydelen på øya Hongkong.

Utsiktspunktet Victoria Peak er i seg selv verdt et besøk, men herfra går det også stier rundt de nærliggende toppene. Her er det bare å velge passende lengde og ta beina fart. En tur på toppen av storbyen kommer til å gjøre inntrykk.

Madrid

Parque del Buen Retiro blir på norsk noe sånt som parken for behagelig retrett. Dette er både et populært og stort grøntområde for byens befolkning. Anlegget ligger ikke langt fra Prado-museet og jernbanestasjonen Atocha. Under terrorangrepet 11. mars 2004 ble 191 mennesker ble drept ved denne stasjonen. I parken er det plantet ett tre for hver person som omkom.

Paris

Luxembourghagen, eller Jardin du Luxembourg som det heter på originalspårket, er en park i Latinerkvarteret. Parken ble anlagt i 1612 som et parkanlegg for Luxembourg-palasset. Et stort antall statuer som viser scener fra gresk mytologi finnes spredd rundt i parken. Selv på en travel sommerdag er det behagelig å slappe helt av innenfor parkens høye gjerder. Folkelivet er ikke dårligere her enn noen andre steder i Paris.

München

hjemstedet for De Olympiske Leker i 1972 er blitt allemannseie for både byens beboere og tilreisende. Olympiaparken, eller Den olympiske park, kan by på sjøer, sykkelstier, sportsfasiliteter, konsertplasser, restauranter og et stykk fotballstadion.

København

For de vågale finnes det et turområde i København som heter Amager Fælled. Mellom busker og trær går det stier på kryss og tvers. Inni buskene skal det være et yrende liv, og da spesielt av menneskelige aktiviteter av ulike former. Virksomheten pågår til alle tider av døgnet.

Malmø

Ta turen sørover for bare å rusle rundt i Malmø. Her er parkene fantastiske og helt konge. Den eldste har fått det treffende navnet Kungsparken. Her kan det både bli romantisk og skummelt på samme tid. Før 1872 var nemlig dette en kirkegård, mens det nå er et vakkert stykke Sverige med et utvalg eksotiske trær.

Foto: (Scanpix)

Stockholm

Ikke langt unna sentrum får man en aldri så liten smak av den svenske skjærgården. Skansen er en zoologiskhave, dyrepark og friluftsmuseum, beliggende på Södra Djurgården i Stockholm og etablert 1891 av Artur Hazelius.

Er man ute etter litt ro og fred, er det ikke så lurt å besøke friluftsområdet under tv-sendingene til programmet Allsången. Hver uke gjennom hele sommeren kommer store mengder med folk for å synge sammen med landets folkekjære artister.

Bergen

Noen minutters gange fra Bergen sentrum finner man Nygårdsparken - en idyllisk, vakker og populær park så vel som vinter som sommer. Vakre trær, romantiske vann, fugler og blomster gjør dette til et verdifullt pusterom for urbane bergensere og de som vil ha en liten pause fra nettopp bergensere.

Parken har tidligere blitt forbundet med sprøytespisser og narkomane, men de siste årene har parken igjen fått det utseende den fortjener.

Oslo

Frognerparken er kanskje hovedstadens største og Norges mest besøkte severdighet. Denne offentlige parken inneholder skulpturparken Vigelandsanlegget av Gustav Vigeland. Frognerparken var historisk en del av den gamle Aker-herregården Frogner Hovedgård. Gårdsbebyggelsen ligger i parkens sørlige del og huser Oslo Bymuseum. Parken inneholder også Frognerbadet, Frogner stadion og en rekke tennisbaner.

(Kilder: Wikipedia)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag