*Nettavisen* Nyheter.

Parkeringsbot på 800 har blitt til 124.000 kroner

RETTSSAK:Gordon Spangelid (48) hadde med seg advokat Martin Richardsen (t.v.) da han møtte i tingretten i går. Foto: Tom Arlid Dahl

Gordon Spangelid nektet å betale parkeringsgebyret på 800 kr. I gårsdagens rettssak i Horten var det vokst til totalt 124.000 kr å betale.

28.01.14 14:56

(Gjengangeren): Det var 20. februar i fjor at det private parkeringsselskapet Carpark ila hortensmannen Gordon Spangelid en såkalt kontrollavgift på 800 kroner. Parkeringsselskapet mente at Spangelid hadde stått ulovlig på en kundeparkeringsplass på Lørenskog i tidsrommet klokken 9.24 til klokken 11:02.

Spangelid nektet å betale. Han hadde reist fra Horten ved 9.20-tiden på morgenen og hadde blant annet registrering fra Sande bomstasjon om at det var fysisk umulig for han å ha vært feilparkert på Lørenskog i det tidsrommet Carpark påsto.

Parkeringsselskapet ville ikke høre på hans argumenter. Heller ikke nyttet det for Spangelid å klage. Carpark hadde allerede solgt parkeringsgebyret til inkassoselskapet Perako, morselskapet til Oslo Creditservice som for tiden er i mediesøkelyset og i diverse forliksråd for drift og pengeinnkreving for ulike nettsteder med pornovirksomhet.

Fordi Perako hadde kjøpt 800-kroners gebyret – og Spangelid ikke ville betale – ble det først en sak i Horten forliksråd.

Vant første runde
Perako krevde 4.249,13 kroner av Spangelid, men Horten forliksråd frikjente han for alle krav. Hortensmannen hadde lagt fram dokumentasjon for at han ikke var på Lørenskog, men på vei fra Horten mot stedet i det samme tidsrommet han skulle ha “feilparkert”.

Les også:Må betale 3.500 kr

Frifinnelsen falt ikke i god jord hos Perako.
Inkassoselskapet ville ha saken for tingretten i Horten. I stevningen varslet de krav om den opprinnelige kontrollavgiften, men også dekning av Perakos utgifter fra forliksrådet, totalt 3.440 kroner, samt saksomkostninger fra tingrettsbehandlingen.

Gordon Spangelid så at saken var i ferd med å vokse seg stor, og at det var nødvendig for han som student å søke juridisk ekspertise. Det gjorde han hos Advokatfirmaet Elden.

Inkassofirmaet gikk på sin side til advokat Peter Skarbøvik, så fra da var den såkalte parkeringsboten “advokatmat”.

Les også:Parkeringsselskap tar selvkritikk

Kravet økte
En pengemaskin skal man kanskje også si, for med prosesskriv og diskusjoner advokatene imellom stoppet den foreløpige regningen på 124.000 kroner i saksomkostninger pr. i går 69.000 kr skal Elden ha, mens Skarbøvig og hans fullmektig krever 55.000 kroner.

Det hører med til historien at saken ble endret i forarbeidet til gårsdagens rettsmøte i Nordre Vestfold tingrett.

Carpark og Perako hadde funnet ut at det var feil på tidsangivelsene. De forsto at Gordon Spangelid ikke kunne ha parkert på Lørenskog klokken 9.24 når bomregistreringer fra Sande og Fjellinjen i Oslo viste at han ikke hadde vært forbi der en gang på den tiden.

Dermed ble gårsdagens rettssak et spørsmål om Gordon Spangelid sto rettmessig på kundeparkeringen som skiltet med to timers gratisparkering til brukerne.

Definisjonsspørsmål
- Jeg kom litt over elleve og gikk rett til banken. Etter å ha sjekket saldoen min der og sett at det var så mye folk på stedet at det var lurere å komme tilbake senere, gikk jeg ut og til naboeiendommen. Der er det også gratisparkering, sa Spangelid i retten.

Carpark og daglig leder Roy Kenneth Nabben, så det annerledes. De mente at Spangelid ikke kom inn under kundedefinisjonen for området.

- Det er ikke ført videobevis eller annet med tidsangivelse for at Spangelid var i banken og var kunde der da han fikk kontrollavgiften, sa Perakos advokat Svein H. Stavnes Wennevik.

- Jeg satt på spiserommet i andre etasje da jeg så Spangelid kom kjørende inn på plassen. Jeg tok på meg jakka og gikk ned og ut. Da så jeg Spangelids bil og en mann som gikk bort fra stedet startet jeg avgiftssaken for hans bil. Den ble startet klokken 11.00 og avsluttet med utskrift av betalingsinformasjonen kl. 11.02, sa parkeringsvakt og daglig leder Roy Kenneth Nabben.

Klikk på bildet for å forstørre.

Identifisert med "jakke og bukse"
På spørsmål om ikke to minutter var lite tid til å registrere kontrollavgift når det også var en gratis kundeparkering svarte Nabben:

- Jeg så bilen noen minutter før. Klokka var nok 10.58–10.59 da den kjørte inn på plassen, sa han.

- Så du Gordon Spangelid i eller umiddelbart ved bilen da du gikk ned for å bøtelegge han, spurte dommerfullmektig Cecilie Carlstedt.

- Nei, men jeg så en mann gå bort fra parkeringsplassen mot naboeiendommen, sa Nabben og mente overfor retten at det var Gordon Spangelid han hadde sett da.

- Er du sikker, hva hadde han på seg? spurte Carlstedt, som ikke fikk noe mer identifiserende svar enn “jakke og bukse” fra parkeringsvakten Roy Kenneth Nabberud.

Ikke ført bevis på at han var kunde i banken
Usikkerhet var det også om kunde- og parkeringsbestemmelsene på stedet. Selv om Gordon Spangelid hadde fått bekreftet av bankledelsen at han kunne stå gratis på parkeringsplassen i to timer når han hadde oppsøkt banken, mente Carpark og Perako noe annet.

- Det er ikke ført bevis for at han var i banken i den perioden han er gitt kontrollavgift, sa Perakos advokat Wennevik.

Hva resultatet til syvende og sist blir og hvem som skal bære regningen for totalt 124.000 kroner avgjøres senere, når dom faller.

Les flere saker fra Gjengangeren her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.