*Nettavisen* Nyheter.

Parkeringskaos på Gardemoen

Foto: Romerikes Blad (Romerikes Blad)

Rekordartet reiselyst fører til kamp om parkeringsplassene på Gardermoen.

23.07.10 12:28

Oslo Lufthavn Gardermoen har 16.000 parkeringsplasser, og parkeringshus som er tre ganger så stort som det nest største i Norge. Likevel er kapasiteten sprengt på sommertid, melder Romerikes Blad.

Flere passasjerer med mer bagasje er hovedgrunnen til at EuroPark er blitt nødt til å ta i bruk grøntarealer for å dekke parkeringsbehovet på Gardermoen i ferien.

For tiden står flust med feriebiler parkert i det grønne ved Statoil-stasjonen nærmest terminalen.

- Vi ønsker ikke å avvise noen. Dermed må vi ta i bruk de områdene vi har tilgang til, sier regiondirektør i EuroPark Eirik Loftesnes til Romerikes Blad.

Kampen om plassene skyldes først og fremst en økning i antall reisende. I juni i år har flyplassen hatt nesten 1,9 millioner reisende, noe som er en økning på 5,6 prosent sammenliknet med juni i fjor.

- Tallet for juli er noe lavere, men generelt opplever vi en vekst i antall reisende, sier informasjonssjef på Gardermoen, Jo Kobro.

Kobro forteller at sommerpassasjerene ofte er barnefamilier som har med seg mye bagasje.

- De velger nok gjerne bil i stedet for kollektivtransport, fordi det er mer praktisk, sier Kobro, og mener dette kan være én av grunnene til at parkeringsplassene fylles opp om sommeren.

Flere flytogpassasjerer
Det stemmer bare delvis med opplevelsen hos Flytoget AS.

- Dette stemmer at vi har generelt lavere antall passasjerer om sommeren enn om vinteren, sier fungerende kommersiell direktør Knut Blom Sørensen.

- Men foreløpige tellinger indikerer at vi har en økning på 10 prosent flere passasjerer i sommer enn vi hadde på samme tid i fjor.

Det er til tross for arbeid på toglinja mellom Drammen og Oslo som gjør at de reisende må benytte seg av buss for tog.

_ Det har vært rekordhøyt antall flypassasjerer i år, så hadde det ikke vært for arbeidet på denne linja, kunne vi kanskje hatt enda flere. Men de som har bestemt seg for å ta tog, tar det uansett, sier han til Romerikes Blad.

Ingen utvidelse
Til tross for passasjerøkningen, er det imidlertid ingen planer om å utvide parkeringskapasiteten på Gardermoen med det første.

- Det er bare midlertidig at presset er så stort som det er nå, og det kommer til å gå seg til igjen så snart sommeren er over. Nye parkeringsplasser kommer det først i 2017, når terminal 2 skal utvides, sier Jo Kobro.

Les flere nyhetssaker fra Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.