Tidlig mandag morgen skulle Atle Øi hente bilen før han skulle på jobb. Med registrert beboerparkering parkerer han alltid lovlig i henhold til reglementet, noe også tilfellet hadde vært forrige fredag.
Likevel ble oslomannen møtt med synet av en bil fra Bymiljøetaten og beskjeden om at han var minutter unna å bli tauet bort.
- Da var jeg fryktelig glad for at jeg ikke ble tauet bort, og tenkte «nå hadde jeg flaks». Men da jeg skjønte hvorfor jeg hadde fått boten som lå der, kjente jeg irritasjonen bre seg med en gang, forteller Øi til Nettavisen.
Les også: Beboere raser over Bymiljøetatens avgjørelse: - Vi synes at dette er urimelig
- Ingen logisk grunn
En time etter at han hadde parkert bilen på fredagen, hadde nemlig ny skilting dukket opp i det aktuelle området. Senere samme dag dro Øi så på hyttetur med venner og lot bilen stå for å samkjøre og spare miljøet.
- Betjentene fra Bymiljøetaten hadde vært utenfor bygården, men hevdet de ikke fant navnet mitt blant de rundt 30 navneskiltene ved døren. Jeg var også hjemme, da dette skjedde klokka sju på morgenen, og kunne enkelt ha flyttet bilen, forklarer han.
Det hadde likevel lite å si, da Øi fikk beskjed om at han var pliktet å sjekke mulige skiltendringer minst hver 24. time.
Bymiljøetaten i Oslo henviser også til den nasjonale regelen om undersøkelsesplikt, paragraf 4 i forskriften om offentlig parkeringsgebyr, når Nettavisen ber om en kommentar til saken.
Se hele tilsvaret fra Bymiljøetaten lenger ned i saken!
- Da er det egentlig ikke mulig å sette igjen bilen på en fredag og reise på helgetur. Man må enten være borte i mindre enn 24 timer eller ta med bilen om man skal unngå mulig bot og borttauing. Tre mann må med andre ord kjøre hver sin bil til Ål i Hallingdal. Det kan umulig være tanken til verken Oslos befolkning eller Bymiljøetaten, sier han.
Selv er Øi avhengig av bil til jobb, men i løpet av de senere årene har han kjent på et ektefølt miljøvernengasjement. Det var også derfor han bestemte seg for å la bilen stå.
- Det skaper en situasjon hvor man må gjøre noe merkelig. Det er ikke demokratisk valgt, ingen ville stemt over det. Det er heller ingen logisk grunn til ikke å kunne varsle bedre på en annen måte, mener han.
Les også: Beboere raser over Bymiljøetatens avgjørelse: - Vi synes at dette er urimelig
- Ikke vanskelig
Øi sier han ikke kan forholde seg til dette ved senere anledninger, men samtidig kommer han trolig ingen vei ved å sende inn en klage. Men oslobeboeren håper likevel å bli hørt.
- Når noe er veldig ufornuftig, er det på tide å si ifra. Slike systemer svekker min tillit til myndighetene, og forskning viser at velfungerende samfunn er avhengig av tillit til nettopp dem. Det bør være fornuft i regler man blir rammet av, mener han.
Bymiljøetaten forteller at bakgrunnen for den konkrete regelen med krav om å følge med bilen med jevne mellomrom, er «behovet for å omregulere gater på grunn av ulike behov, slik som planlagt eller akutt behov for blant annet veiarbeid/graving».
- Når bybetjentene blir tilkalt ved behov for fjerning av kjøretøyer som står til hinder for veiarbeid eller andre hensyn, vil de gjøre forsøk på å kontakte eier. Dette skjer normalt ved telefonhenvendelse, så langt det er kjent eier med tilgjengelig telefonnummer på opplysningstjenesten 1881, sier pressekontakt i Bymiljøetaten, Bård Eion Flaen, til Nettavisen.
Men da Nettavisen søker opp Øis navn i 1881, dukker telefonnummeret hans opp som første resultat.
Flaen legger også til at bybetjentene kan forsøke dørklokken hvis det er problemer med å få opp telefonnummer til bilens eier. Øi reagerer på beskjeden han fikk om at betjenten ikke fant navnet hans. Bilen er også registrert i hans navn.
- Det burde ikke ha vært veldig vanskelig å finne navnet mitt på adressen. Det står tydelig på ringeklokken. De gjorde et forsøk, men det var ikke et særlig intensivt forsøk, sier han lakonisk.
Les også: Her er Oslos nye badeanlegg, men det er over ett år forsinket: - Jeg er skikkelig oppgitt
- Kan avtale
På spørsmål om Øi ikke burde vært varslet tidligere om omskiltingen, tar Bymiljøetaten delvis selvkritikk.
- Vi har forståelse for at det oppleves uhensiktsmessig at skiltene settes opp på en fredag når de skal være gyldige fra mandag morgen, og dette er noe vi forsøker å unngå så langt det er mulig, sier Flaen.
Øi synes det i så fall er merkelig at Bymiljøetaten hadde bestilt inntauing før klokken 07.00 på mandag morgen.
- Heldigvis var jeg tidlig oppe denne mandagen og unngikk tauing, men om det er viktig for dem å strekke seg langt, ville det vært naturlig å drøyd noen timer da ikke alle starter arbeidsdagen så tidlig som 07.00, sier han.
Samtidig understreker Flaen at 24-timersregelen også er gjeldene i helger, og at man plikter i henhold til trafikkreglene å se til kjøretøyet en gang i døgnet når man står på en offentlig parkeringsplass.
- Reiser man bort og lar bilen stå igjen, kan man avtale med bekjente at de sjekker skiltingen en gang i døgnet, for å påse at ikke bilen må flyttes på grunn av veiarbeid og lignende, sier pressekontakten.
Det forslaget har ikke Øi noe særlig tro på i det hele tatt. Han ser på det som lite sannsynlig å alliere seg med noen som kan se til bilen din hver 24. time gjennom helgen.
- «Bilpasseren» må jo i tillegg ha nøkkel til bilen også ha sertifikat, om de skal kunne flytte bilen for deg. Ingen jeg har snakket med om denne saken mener det er fornuft i å ha regler og håndhevelse som gjør det så komplisert å holde seg innenfor regelverket, mener han og legger til:
- Hvis reglene resulterer i at man for framtiden tar med seg bilen dit man skal, i stedet for å velge en miljøvennlig løsning, bør det ringe en varselklokke hos de ansvarlige.