Gå til sidens hovedinnhold

Parkerte biler stopper søppelbil og utrykning

Feilparkerte biler hindrer søppeltømming og brannutrykning. – Skritt opp veibredden når du parkerer, oppfordrer brannsjef.

OSLO: Selv om varmen i vårsolen endelig har tatt grep, og smeltevannet sildrer i Oslos gater, vil brøytekanter av snø og is fortsatt prege gatene ennå noen uker.

Mye spalteplass er brukt på snøbrøytingen i vinter. Fulle snødeponier og lite fremkommelige gater på grunn av parkerte biler forsinker jobben, forteller Samferdselsetaten.

LES OGSÅ: Høyre-politiker kjemper for ny datoparkering

Kommer ikke fram

Sammen skaper disse faktorene hodebry for flere kommunale etater. Renovasjonsetatens søppelbiler har flere steder ikke kommet frem til tømmepunktene.

– Vi har en kontinuerlig dialog med Samferdselsetaten for å få løst disse situasjonene, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Marie Vollan i Renovasjonsetaten.

For andre kan trange gater være svært kritisk.

– Våre biler trenger minimum 2,70 meter for å passere. Sier stasjonssjef Dag Skaseth på Sagene brannstasjon.

Han har en klar oppfordring til bilister i Oslo:

– Når du parkerer, skritt opp minst tre meter fra din bil og over til den andre siden av veien. Slik forsikrer du deg om at du ikke hindrer brannbiler som er under utrykning for å redde liv, sier Skaseth, og har følgende historie til ettertanke:

– Tenk deg at du har parkert for langt ute i veien, og at det blir brann der du bor. Kanskje må du reddes ut av leiligheten din. Da er det lite trivelig om brannbilen ikke kommer seg fram på grunn av din feilparkerte bil.

Myrerveien på Kjelsås er en av Oslo-gatene som har vært trange i år.

Må trekke frem slangene

Han mener forholdene i år har vært spesielt ille.

– Vi har en god dialog med Trafikketaten, som i de fleste tilfeller prøver å oppspore eieren, slik at de selv kan fjerne bilen. I de tilfellene det ikke nytter, er det bare for oss å vente på tauebil.

Men stasjonssjefen har også eksempler på at brannvesenets menn fysisk har måtte løfte parkerte biler til side for å slippe frem brannbilene. I noen tilfeller, dog ikke i år, har utrykningsbilene måtte parkere i enden av gata og trekke slangen inn til brannstedet.

– Men må vi frem er vi jo nødt til å kjøre på og prøve å skyve bilene til side, sier Skaseth.


LES MER OM VINTERENS SNØBRØYTING:

Brøytingen uteblir – skoleveien blir livsfarlig

Søker nye løsninger for Oslo-snøen

Har ikke råd til å brøyte alle gangveiene

Snøkaos gjør folk sinte og redde

Såpeglatt fortau ga Sidsel ribbeinsbrudd

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen