RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pårørende raste mot vandalisme. Så fikk de vite hvem som sto bak

VELTET: Opp mot 100 gravsteiner er veltet på kirkegården i Berlevåg. Kirken selv står bak. – Hensynet til sikkerhet må gå foran, mener kirkevergen. (Foto: Svein-Harald Robertsen)
VELTET: Opp mot 100 gravsteiner er veltet på kirkegården i Berlevåg. Kirken selv står bak. – Hensynet til sikkerhet må gå foran, mener kirkevergen. (Foto: Svein-Harald Robertsen)
Kirken: – Vi gjør ikke dette fordi vi har lyst.

(iFinnmark.no): Disse gravstøttene på kirkegården i Berlevåg er veltet, men dette er gjort av kirkens egne folk.

Sterke reaksjoner

Finnmarken har vært i kontakt med pårørende, som reagerer sterkt på at gravsteinene er veltet. Det har ikke falt i god jord blant dem som har funnet gravsteinene til familie veltet over. Kirkeverge Jan Einar Straumsnes i Berlevåg bekrefter at det er kirken selv som står bak veltingen av gravstøtter.

– En del støtter har stått helt løst, og vi har lagt dem ned. Det har vært et tilfelle under en begravelse hvor man snublet i en stein som veltet. Dette har det skjedd ulykker med i både Norge og Sverige, så slik kan vi ikke ha det, sier Straumsnes til iFinnmark.

Bortimot 100 støtter

Ifølge han dreier det seg om en relativt stor andel gravstøtter som kirken har sett seg nødt til å velte.

– Når vi ser løse støtter, så legger vi dem ned. Det er snakk om mange støtter, kanskje bortimot 100, sier han.

– Dette er jo et relativt følsomt tema, har du forståelse for at det blir reaksjoner når man ser at gravstøttene blir lagt ned?

– Jeg har helt klart forståelse for at folk reagerer. Vi gjør ikke dette fordi vi har lyst, men fordi vi må. Hadde vi gått fra en løs støtte og det hadde skjedd noe, så hadde det vært på vår kappe, derfor må vi foreta oss noe, sier han.

Nytt lovverk

Straumsnes peker på at et nytt lovverk sier at det skal være to sikkerhetspinner så gravsteinene kan stanse mot disse. Reglene ble imidlertid ikke innført før i 2003.

– Reglene er klare, dette er et offentlig område, og folk skal kunne ferdes med trygghet. Det er i hovedsak støtter fra 1950-1980-tallet som det er problemer med. Jeg hadde aldri trodd det skulle dreie seg om så mange støtter, sier kirkevergen.

Gjort av andre

Stramsnes peker på at Berlevåg ikke er eneste kirkegård som har gått til dette skrittet.

– Til syvende og sist har jeg som kirkeverge ansvaret for at det er sikkert og trygt å ferdes i vårt område. Derfor måtte vi gjøre dette. Det er trist, og jeg skjønner at de som har fått sine kjæres minner lagt ned, ikke synes det er hyggelig, men sikkerheten må gå foran alt, mener han.

– Har du selv fått reaksjoner på dette?

– Ja, men alle har forståelse når jeg forklarer hvorfor vi har måttet gjøre det, svarer han.

Straumsnes sier Menighetsrådet har vedtatt at man innen 2016 skal gjøre alt for å få støttene opp.

– Jeg vil påpeke at det er festers ansvar å få dette til, men vi skal gjøre så godt vi kan for å bistå. Vi har også tatt kontakt med kommunen, og har fått positive tilbakemeldinger fra rådmannen om at det kan være mulig å få til noe i fellesskap, men jeg kan ikke garantere det, sier kirkevergen.

Les flere saker fra iFinnmark her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere