RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pårørende vil til Norge

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Flere av de pårørende etter storbrannen i Drammen, vil nå komme til Norge.

- Den polske ambassaden melder at mange pårørende har kontaktet ambassaden, både til de omkomne og savnede, og de har meldt at de vil komme til Drammen. I den forbindelse er vi i ferd med å etablere et pårørendesenter sammen med politiet og den polske ambassaden, sier helse- og sosialdirektør Lars Bjerke i Drammen kommune til Nettavisen.

Fem personer har blitt hentet ut av brannruinene etter boligbrannen på Gulskogen i Drammen søndag morgen. To personer er fortsatt savnet.

- Er fortsatt i sjokk
Totalt 15 personer klarte å redde seg ut av den brennende bygningen. To av disse ligger på sykehus, mens resten er innkvartert på et hotell i Drammen.

- Når det gjelder de 13 personene som har overlevd og nå er på et hotell i Drammen, og de to som er på sykehus, så blir de fulgt opp av kommunen, politi og den polske ambassaden. Behovene de har er flere, sier Bjerke.

Han forteller at både de omkomne og de overlevende er menn i 20-40-årsalderen, og at alle sammen kommer fra samme by i Polen.

- Disse gjestearbeiderne kommer fra en by som heter Plock, så de kjenner hverandre godt. På den måten ivaretar de hverandre i sorgen de er i. Disse personene har vært i en veldig akutt, traumatisk situasjon, og har vært nær ved å selv miste livet. De har nære venner som har omkommet eller er savnet, så de er fortsatt i sjokk og trenger bistand, sier Bjerke.

Alle som bodde i huset var håndverkere, ifølge helse- og sosialdirektøren.

- Søker til kirken
Kommunen har nå også fått hentet en polsk lege til Drammen, som kan ha samtaler med dem som ønsker det.

- Kommunens psykiatriske helseteam er også tilgjengelig, og de har fått bistand fra sosialtjenesten til klær, sko, mat og hotellopphold. For disse personene rømte ut av dette huset som de var, uten klær og eiendeler. I tillegg har vi hatt en tolketjeneste på stedet på grunn av at disse ikke snakker annet enn polsk, sier Bjerke.

Den katolske kirken i Drammen har også åpnet kirken, og mange har søkt støtte i kirken, ifølge Bjerke.

- Vi har også fått informasjon fra den katolske kirken om at de ønsker å stille husvære til disposisjon. Den polske foreningen i Norge har også startet en innsamlingsaksjon til de etterlatte, sier helse- og sosialdirektøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere