RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KS og lærerorganisasjonene møttes til nye sonderinger fredag ettermiddag. Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied ble ikke enige fredag.
KS og lærerorganisasjonene møttes til nye sonderinger fredag ettermiddag. Per Kristian Sundnes og Ragnhild Lied ble ikke enige fredag. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Partene i lærerstreiken møtes i helgen

Sist oppdatert:
Vil ha en avklaring før mandag.

Det ble som ventet ingen enighet mellom Utdanningsforbundet og KS under sonderingene fredag kveld.

Hva utfallet av søndagens møte blir er med på å avgjøre om de til sammen rundt 7.800 lærerne fortsatt skal være i streik mandag morgen.

Partene vil fortsette arbeidet gjennom helgen og har avtalt å møtes søndag for å gi en avklaring før mandag, opplyser TV 2.

Fakta: Fakta om lærerkonflikten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa i en uravstemning før sommeren nei til arbeidstidsavtalen for lærerne som KS og Utdanningsforbundet var blitt enige om 26. mai.

* Utdanningsforbundet tok 1. juni ut 36 lærere ved Rothaugen skole i Bergen i streik.

* Fra og med mandag 11. august ble 5.500 lærere i ungdomsskoler og videregående skoler tatt ut i streik.

* Fra og med 21. august blir 2.200 nye lærere tatt ut i streik.

* Landets førsteklassinger skånes fra streiken den første tiden.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden ettersom Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

* De tre mindre lærerforbundene Norsk Lektorlag (NL), Skolenes landsforbund (SL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MF) sa nei til skissen til avtale allerede i mai, og alle har tatt ut noen av sine medlemmer i streik.

* Det kritiske punktet i tariffavtalen som Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til, er at lærerne skal kunne pålegges å være til stede på skolen inntil 7,5 timer daglig, istedenfor å kunne jobbe hjemmefra deler av arbeidstiden, slik de kan i dag. KS avviser imidlertid at dette timetallet har vært et krav fra deres side.

– Greier vi ikke å finne en løsning før skolene åpner mandag, risikerer vi å få opinionen imot oss. Problemet er at det er mye som skal løses før den tid. Vi vil gjøre alt for å få en avklaring før mandag morgen, men det vil ikke bli lett, sier en ikke-navngitt kilde på lærersiden til VG.

Les også: KS og lærerne avsluttet sonderinger fredag kveld

Les også: Partene: - Gjenstår en god del før streikeavklaring

Også en kilde fra KS sier det trolig blir en avgjørelse på søndag. Ettersom partene har blitt enige om ikke å uttale seg om samtalene, er kildene ikke navngitt.

– Det er søndagen som mest sannsynlig blir den avgjørende dagen. Det er rart om det ikke blir en avklaring da, sier en kilde fra KS til avisa.

De tre mindre lærerforbundene skal under fredagens sonderinger ha fått beskjed om å forlate møterommet slik at Utdanningsforbundet og KS kunne fortsette dialogen, melder TV 2.

– Gjenstår mye
Da partene møttes til andre sonderingsrunde fredag, var det første gang de møttes siden forhandlingene brøt sammen sist torsdag.

Da sa partene at det fortsatt gjenstår for mange uenigheter til at de kunne enes.

– Vi vet hvor mange elementer som ligger igjen i dette arbeidet, og derfor pågår sonderingene fortsatt, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied før partene gikk inn på møterommet på Kommunenes Hus i Oslo.

– Vi skal jobbe intenst gjennom hele helgen, men vi er avhengige av at alle parter gjør det, sier Lied, som legger til at partene snakker greit sammen.

KS-leder Per Kristian Sundnes sier at presset for å få til en løsning har økt og er større enn tidligere.

– Det er helt klart at det er vanskelig, ellers så hadde vi løst det. Dette er en situasjon KS overhodet ikke ønsker for norske skoleelever og foreldre. Vi jobber seriøst og kommer til å gjøre det i hele dag, sa Sundnes før sonderingene startet.

Ytterligere opptrapping
Torsdag ble streiken kraftig trappet opp, og fredag er over 7.800 lærere fra de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon, i streik. Arbeidskonflikten rammer dermed også de yngste elevene.

Fredag tok Norsk Lektorlag ut ytterligere 31 lærere ved videregående skoler i Stavanger og i Sande i Vestfold. I tillegg venter 41 medlemmer hos Musikernes fellesorganisasjon på å streike fra mandag morgen.

Leder i lektorlaget Gro Elisabeth Paulsen sa før sonderingene at de har en plan for opptrapping.

– Vi har lagt våre planer lenge før disse samtalene begynte. Vi får se når opptrapping blir, sa Paulsen i forkant av møtet.

– Vil koble inn regjeringen
Lærerne nektet å akseptere arbeidstidsavtalen som ble tilbudt av KS under forhandlingene og meklingen på forsommeren. Den innebærer pålegg om mer bundet tid på skolen, større makt til rektor i forvaltningen av lærernes arbeidstid og dårligere ordninger for lærere som pålegges å ta vikartimer for kollegaer.

Møtene de siste dagene har vært preget av strengt hemmelighold. Opplysninger om hvor og når de skulle møtes, er blitt holdt tilbake.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere