Partene måtte skvære opp hos Riksmekleren

Foto: Terje Bendiksby (NTB/Scanpix)

- Intervjuet var unødvendig og krevde «en utlufting» mellom partene før forhandlingene kunne starte opp igjen.

At NHO-direktør Kristin Skogen Lund uttalte seg offentlig om det krevende norske lønnsnivået etter at meklingen for partene i arbeidslivet hadde startet, forsuret prosessen hos Riksmekleren søndag.

- Unødvendig
Riksmekler Kari Gjesteby uttalte søndag at intervjuet med NHO-direktøren som ble sendt på NRK lørdag hadde vært unødvendig og hadde krevd «en utlufting» mellom partene før forhandlingene kunne starte opp igjen.

Skogen Lund uttalte at økningen i lønningene var problematisk for norske bedrifter i konkurransen med andre land. Hun sa det ikke var realistisk med en lønnsreduksjon, men at det var viktig å forhindre at lønnsgapet ble større.

– Jeg synes man skal være veldig forsiktig med å avgi uttalelser når man er i mekling. Hun kommenterte i og for seg nøytrale tall, men min reaksjon er nok at man skal prøve å unngå det, sier Kari Gjesteby.

Mellomoppgjør
Meklingen som pågår mellom NHO, LO, YS og Spekter startet lørdag ettermiddag og fortsatte søndag. Ved 18-tiden gikk partene fra hverandre for å spise, uten at noen løsning var i sikte. Riksmekleren ville ikke spå om en enighet var innen rekkevidde før fristen midnatt.

Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør, som i hovedsak dreier seg om lønnstillegg. Det er sjelden mellomoppgjørene går til mekling, og enda sjeldnere at det resulterer i streik.

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte. NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning.

17.000 i streik
Riksmekleren sier forhandlingene går fram og tilbake og at det benyttes ulike metoder for å få partenes utspill til å nærme seg hverandre.

- Vi tester ut elementer. Noe blir positivt mottatt, andre ikke. Vi utforsker ulike kombinasjoner, sier Gjesteby, som hele tiden har vært tilbakeholden med å kommentere direkte hvordan forhandlingene beveger seg.

15.500 LO-medlemmer og om lag 1.500 medlemmer i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) tas ut i streik hvis forhandlingslederne ikke kommer til enighet med NHO-leder Kristin Skogen Lund på den andre siden av bordet.

Men hvis det skjer, vil det blant annet merkes med at en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge stopper opp. Flytrafikken på Gardermoen kan også rammes av drivstoffmangel.

For oljebransjen betyr en streik forsyningsstopp til 20 plattformer i Nordsjøen. 5.000 ansatte på offshore- og skipsverft på Vestlandet er også tatt ut.

Fakta om mulige streikekonsekvenser:

* Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) må i mål med to oppgjør innen midnatt søndag; med Landsorganisasjonen (LO) og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

* Hvis riksmekler Kari Gjesteby ikke får forhandlingene i havn, går 17.000 arbeidere, hvorav 15.500 LO-medlemmer, ut i streik fra mandag morgen.

* YS har tatt ut 1.250 bussjåfører, noe som vil stoppe en stor del av busstransporten i Oslo og Midt-Norge.

* Flyene på Gardermoen blir stående fordi de ikke får fylt drivstoff. Cateringtjenestene kan også stoppe opp.

* En rekke offshore- og skipsverft på Vestlandet blir rammet. Det samme kan leveransen av øl og mineralvann til butikkene bli.

* Oljebransjen kan også bli rammet, da ansatte ved to forsyningsanlegg er tatt ut i streik. Det kan etter få dager medføre at flere enn 20 plattformer som mottar forsyninger fra Mongstad Base og Vestbase, må stenge ned virksomheten.

* LO har også tatt ut medlemmer innenfor blant annet veibygging, kontortjenester, sjøfart og strømselskaper.

* Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør. Det betyr at partene i stor grad bare diskuterer lønn, og ikke andre prinsipielle forhold.

* Mellomoppgjørene går sjelden til mekling og enda sjeldnere til streik. Det er ti år siden Riksmekleren sist måtte bidra til å finne en løsning, og forrige streik var i 1981, ifølge Aftenposten.

(Kilder: NTB, YS , LO )

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.