Gå til sidens hovedinnhold

Parterte grisunger på skolen

Fredag fikk elevene ved Sørkedalen skole i oppgave å dissekere griser. Jentene så ut til å være noe mer skeptiske til oppgaven enn gutta.

SØRKEDALEN: – Nå har vi gått inn i et nytt tema i naturfaget som handler om kroppen og organer. Det å dissekere griser er en fin måte å lære om hvordan ting henger sammen, sier Anders Bjørnsen, naturfaglærer ved Sørkedalen skole.

Skolen har et samarbeid med forskningsfabrikken som leverer dødfødte griseunger til skolen cirka hvert tredje år.

– Vi er veldig heldige som har en slik ordning. Det er jo ingen selvfølge at barneskoleelever får oppleve denne typen undervisning, fortsetter Bjørnsen.

Annerledes læring

Elevene fikk forskjellige oppgaver. Blant annet skulle de blåse opp lunger, undersøke hjertet, og se gjennom øyelinsen.

– Vi ber elevene om å finne de største organene. Skulle vi gått mer i detaljer, hadde vi trengt større dyr, og det hadde blitt for komplisert for dem, sier Bjørnsen.

LES OGSÅ: Eventyrlig skidag på Sørkedalen skole

Tøffere for jentene

– De aller fleste er veldig engasjerte, selv om alle var litt skeptiske i begynnelsen. Men det er så klart noen som reagerer sterkere på dette enn andre, og som heller velger å se på, forteller Bjørnsen.

For jentene var dette noe vanskeligere enn for guttene.

– I dag har vi heldigvis ikke opplevd noen veldig sterke reaksjoner, men jeg har sett at flere av jentene har blitt svimle eller kvalme. Da sender vi dem bare ut en liten stund.

Luktet ille

– Det lukter veldig ekkelt, men vi prøver å puste mest mulig med munnen, forteller brødrene Mats og Markus Kristoffersen .

De ser ikke ut til å plages så mye av blodet.

– Vi synes dette er kjempegøy, fortsetter de.

Hjertet var verst

Selvom jentene er litt mer plaget av dissekeringen, ser de likevel poenget med oppgaven.

– Det er veldig ekkelt, men vi lærer mye. Nå vet vi hvor de viktigste organene ligger, og det er jo godt å kunne til senere, forteller jentene.

Flere av jentene valgte å holde seg utendørs etter spisepausen. De fikk nok etter de første tre timene.

– Når vi stod der og kuttet i hjertet, tenkte vi bare at denne grisungen kunne vært i live nå. Vi er veldig glad i dyr, så vi synes litt synd på dem.

Dagen så ut til å være spennede og lærerik, men flere er nok takknemlige for at de bare opplever dette en gang.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene