Gå til sidens hovedinnhold

Partilederdebatten: Også denne gangen var det Erna som var stjerna

I høstens fjerde og siste partilederdebatt var det enda en gang statsminister Erna Solberg (H) som trakk det lengste strået.

Hun var likevel ikke fullt så suveren som i Oslo tidligere i uka, og må nøye seg med terningkast 5.

Bak henne kom et utrolig jevnt felt, der både Jonas Gahr Støre (Ap), Sylvi Listhaug (Frp), Audun Lysbakken (SV) og Une Bastholm (MDG) fikk terningkast 4. Denne gangen var det heller ingen som fikk 2.

Les også: NRK-Bjurstrøm får hets i sosiale medier: - Smått frastøtende aggressiv

I kveld var det igjen NRK som sto for partilederdebatten - med Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm som programledere, og denne gang i Bodø.

I den første partilederdebatten i Arendal ble Guri Melby (V) og Une Bastholm (MDG) kåret som vinnere av Nettavisen. I Bergen kåret vi Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) som vinnere, mens etter onsdagens debatt på Deichmanske i Oslo sto statsminister Erna Solberg alene igjen på pallen.

Kveldens temaer i Bodø var:

  • Regjeringssamarbeid
  • Skole
  • Politikernes gode ordninger
  • Bane til Tromsø
  • Regionreformen

Merk: Terningkastene sier ikke noe om hvem Nettavisen er enige med. I stedet forsøker vi å vurdere om politikerne klarte å kapre flere velgere blant egne sympatisører i løpet av debatten.

Er du enig med Nettavisens anmelder? Hvem mener DU vant debatten? Stem nederst i saken!

Les også: - Jeg ser lysere på livet enn du gjør, Fredrik Solvang

Erna Solberg (H): 5

Statsminister Erna Solberg (H): Troverdig om regjeringssamarbeid, kunne skryte av god håndtering av pandemien, at vi har kommet ut av den med større fart enn noen hadde trodd. Uavgjort mot Støre om formuesskatten, men overbevisende om effektivisering.

Kunne også skryte av gode resultater i skolen, flere som fullfører - også elever med foreldre uten skolebakgrunn. Logisk i spørsmål om jernbane nordover. Beste replikk: Nei, jeg har verken skjegg eller mumler, herr programleder!

Begynner trygt og godt i sluttappellen med egen skryteliste, roter det litt til underveis, men taper ikke mye blant egne velgere på det.

Erna Solberg fikk terningkast 4 av Nettavisen etter partilederdebatten i Arendal, 5 i Bergen og 6 i Oslo.

Jonas Gahr Støre (Ap): 4

Ap-leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre: Klar og tydelig i regjeringssamarbeidet. Pekte på Sp og SV og sa at her er min deal. Rolig og fattet. Påpekte Rødts historiske bakgrunn, og arrestererte programlederen.

Uavgjort mot Erna om formuesskatten. Argumenterte godt for skolemat som trivselstiltak, logisk: Elever som får god mat og er mette , lærer bedre. Ville ha utredning av jernbane, og scoret nok blant egne velgere på det.

God og trygg sluttappellen, og kjører sikkert inn mot egne, mulige velgere.

Også Jonas Gahr Støre fikk terningkast 4 i Arendal, 5 i Bergen og 5 i Oslo.

Les også: Vedum om Lysbakken: - Han er jo en kjekk mann

Sylvi Listhaug (Frp): 4

Frp-leder Sylvi Listhaug: Fersk som partileder, men har fått mer og mer erfaring som partileder-debattant. Framsto som tryggere og blidere i kveld enn tidligere. Sterk på skole, og klarer å løfte fram mobbing som et problem hun er opptatt av å løse.

Trekker ned at hun for ofte begynner å snakke om noe annet enn det som er tema, eller blir spurt om, som for eksempel Nord Norge-banen - der hun like godt snakket om vei. Snakket med troverdighet til sine egne velgere i sluttappellen.

Sylvi Listhaug fikk terningkast 3 av Nettavisen i Arendal, 4 i Bergen og 4 i Oslo.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 3

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er ofte flink - til å ikke svare på spørsmål, for eksempel i skoledebatten. Tar ikke mot frieriet fra Listhaug i regjeringsdebatten, og peker på at Sp har vært monogame hele tida.

Vil ha alt når det gjelder samferdsel: Både Nord-Norgebane, billigere ferger, flere kortbaneflyplasser og bedre fylkesveier. Tvilsomt om at svært mange velgere tror at det er mulig. I regiondebatten, derimot, er han troverdig når han vil oppløse Viken.

Bundet av manus, og mister troverdighet i sluttappellen.

Trygve Slagsvold Vedum fikk terningkast 3 av Nettavisen i Arendal, 3 i Bergen og 4 i Oslo.

Audun Lysbakken (SV): 4

SV-leder Audun Solbakken: Sterkt når han vil framstå som samlende kraft på rødgrønn side. Holder fortsatt koken som en av de mest erfarne. Står i fare for å bli floskelpreget når det gjelder skole, og klarer ikke å begrunne den påståtte lærermangelen.

Les også: Valgløftet som ble lagt i skuffen: – En bløff fra Arbeiderpartiet

Fomler litt når det gjelder leiligheten til SV-nestleder Fylkesnes, selv om dette er noe helt annet enn Ropstad-saken. Vil ha visjoner i jernbanepolitikken, uten at det blir veldig mye mer enn tomme ord.

Trygg og erfaren i sluttappellen, og snakker til egne velgere her.

Audun Lysbakken fikk terningkast 4 av Nettavisen i Arendal, 4 i Bergen og 5 i Oslo.

Guri Melby (V): 3

Venstre-leder Guri Melby: Nesten rørende når hun snakket om det gode samarbeidet i dagens regjering, og tok ikke med partneren som hadde valgt å stikke av.

Selvsikker og trygg i skolepolitikken, ville gjerne ha skolemat, men ville ikke prioritere det. Viste til Bodø, som har finanseriert skolemat ved å kutte antall lærere. Flink, men klarer ikke helt å gjøre seg gjeldende i flere av debattene. Ikke på sitt beste i sluttappellen.

Guri Melby fikk terningkast 5 av Nettavisen i Arendal, 3 i Bergen og 3 i Oslo.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): 3

KrF -leder Kjell Inge Ropstad: Har fortsatt troa på nytt regjeringssamarbied, har skjedd større mirakler enn det tidligere. Fikk presisere at han var lei seg for at "det ble oppfattet som" at han hadde fått stortingsleilighet for å utnytte systemet.

Har fremdeles problemer med å svare på spørsmål, unngår å svare på spørsmålet om han nå vil betale tilbake, om Stortinget nå finner ut at han bør gjøre det. God på debatten om jernbane, og går opp en karakter på det.

Snakker godt til sine egne i sluttappellen.

Kjell Ingolf Ropstad fikk terningkast 2 av Nettavisen i Arendal, 3 i Bergen og 2 i Oslo.

Une Bastholm (MDG): 4

MDG-leder Une Bastholm: Rolig og fattet. Står fast ved ultimatumet i regjeringsspørsmålet: vil Støre lete etter olje, så kan ikke MDG støtte en rødgrønn regjering. Klarer likevel å skape tiltstrekkelig tvil, og vil gjerne ha samtaler etter valget.

Argumenter selvsagt for Nord-Norgebanen, men klarer ikke helt å argumentere for at dette får miljøeffekt før om 40 år. Har fremdeles noe problem med å gjøre seg gjeldende på annet enn miljøpolitikk. Snakker godt til sine egne i sluttappellen.

Une Bastholm fikk terningkast 5 av Nettavisen i Arendal, 3 i Bergen og 3 i Oslo.

Bjørnar Moxnes (Rødt): 3

Rødt-leder Bjørnar Moxnes: Klar og grei ut fra sitt utgangspunkt. Vil gjerrne ha en avtale med Støre,, men blir minnet av Solvang om at Røt jo har vist seg å være illojale i Oslo - der de felte en byråd de selv hadde vært med og innsette.

Blir litt "fattig" på argumenter og mister momentum når han også i sluttappellen må ty til den ene konkrete saken om gratis tannhelse.

Bjørnar Moxnes fikk terningkast 2 av Nettavisen i Arendal, 3 i Bergen og 4 i Oslo.

Programlederne Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm: 4

Klarer seg fint, og men snubler noen ganger i hverandre. To programledere er krevende, og Bjurstrøm vil kanskje få kritikk for å være noe brysk.

Hvem synes DU var best? Er du enig med Nettavisens anmelder? Her kan du stemme fram din kandidat: