*Nettavisen* Nyheter.

Partiledere vil ha lovavklaring om militærmakt mot sivile

Oslo (NTB): Venstres Trine Skei Grande og KrFs Knut Arild Hareide er frustrerte over usikkerheten om hvorvidt militæret har lov til å bruke makt mot sivile i Norge. De ber regjeringen rydde opp i lovverket.

I et hemmeligstemplet notat konkluderte Heimevernets jurister allerede i 2007 med at Forsvaret ikke har hjemmel for å bruke makt mot norske innbyggere. Bistandsinstruksen som gir politiet anledning til å kalle inn Forsvaret ved terrorbekjempelse, er trolig derfor i strid med Grunnloven, meldte Bergens Tidende før helga.

- Et grunnfundament i samfunnet handler om hvordan det kan bruke makt mot sine egne borgere. Det handler om selve statens eksistens. Har vi et ufullstendig lovverk, må vi rette på det, sier Grande til samme avis mandag.

Forsvarsdepartementet har argumentert med at sedvane er årsaken til at bistandsinstruksen aldri er hjemlet i lov. Departementet har også forsøkt å få notatet fra Heimevernets jurister trukket tilbake.

KrF-leder Hareide forventer et forslag om lovendring fra regjeringen.

- Det er klart at juridiske spissfindigheter ikke kan stoppe eller legge hindringer i dialogen mellom militæret og politiet, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.