RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Partydop dreper hjernen

Sist oppdatert:
Discodop som ecstasy og amfetamin er nå like vanlig som heroin og kokain. Disse stoffene gjør deg eldre og ødelegger hjernen, advarer forskerne.

I en rapport som ble presentert i Italia nylig estimerte FNs avdeling for narkotika og kriminalitet at 40 millioner mennesker verden over har tatt syntetiske rusmidler det siste året, skriver Mozon.

Gjør deg dummere
Dette tallet er spesielt urovekkende fordi det betyr at bruken av disse stoffene nå passert bruken av kokain og heroin.

- Dette er skremmende stoffer, fordi de går hardere utover hjernen enn hjertet, sa lederen av avdelingen, Antonio Maria Costa, til Reuters.

Stor risiko
Videre uttrykket han bekymring over at disse stoffene nå blir sett på som en nesten akseptabel del av dagens partykultur. Noe som er med på å ufarliggjøre de farlige stoffene.

- Settingen er ikke de mørke bakgatene og nålene som heroinbruk blir forbundet med, det er diskotekene. Etter den store AIDS-kampanjen i 90-årene har narkotikabrukere sett på heroin som noe skittent og farlig, og heller gått over til noe “renere”, syntetisk som de ser på som sikrere, sier Costa.

- Jeg kaller disse stoffene “folkefiende nummer én”. Ungdommer vet ikke hvor stor risiko de tar, fortsetter han.

Mental nedbrytning
Mens amfetamin forårsaker avhengighet og psykoser, kan ecstasy kan sette fart på aldringsprosessen og gi Alzheimer-lignende symptomer, skriver organisasjonen i rapporten.

- Problemet er at veldig få dør av syntetisk narkotika. Det er ingen skremmende overskrifter og folk som dør av overdose. I stedet er det en langsom mental nedbrytning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere