Gå til sidens hovedinnhold

Pasient døde i telefonkø

Pårørende kom ikke fram på telefon til 113.

Det er store problemer med telekommunikasjonen i Sogn og Fjordane.

Helse Førde melder i en pressemelding at en pasient døde da pårørende ikke fikk kontakt med nødetaten på telefon.

- Vi har hatt en hendelse de pårørende ikke kom fram til nødetaten på telefon og måtte kjøre ut for å hente ambulansen. Pasienten var død når ambulansen kom fram. Det er foreløpig ikke mulig å si om det kunne vært unngått om hjelpen hadde kommet fram raskere, sier beredskapssjef Bjørn Morten Øen i pressemeldingen.

Ikke oversikt
Helse Førde har hatt store problemer med telenettet. Det er blant annet ikke mulig å ringe til Nordfjord sykehus.

Personer som trenger å komme i kontakt med sykehuset kan ringe 578 39 000. Beskjedene vil da bil videreformidlet og Helse Førde vil forsøke å sette folk i kontakt med hverandre.

Helse Førde oppfordrer folk som ikke kommer i kontakt med nødetatene om å kontakte nærmeste legekontor hvis de trenger helsehjelp.

Helse Førde har som følge av telefonproblemene ikke fullstendig oversikt om uværet har ført til personskader, komplikasjoner eller forverring av helsesituasjonen for pasienter.

- Kjempetragisk
- Det er kjempetragisk at dette skjer. Teleselskapene og myndighetene jobber selvfølgelig for å sikre tilgjengeligheten av nødnummerene, men når det kommer slikt ekstremvær oppstår det problemer, sier direktør i Post- og teletilsynet, Torstein Olsen, til Nettavisen.

- Bør være nødaggregat på flere basestasjoner
I tilfelle strømbrudd, har en mange basestasjoner backupbatterier eller nødaggregat for å sikre strømtilførsel. Men disse løsningene er beregnet bare for korte strømbrudd. Post- og teletilsyn-direktør Torstein Olsen mener likevel det bør foretas en ny vurdering om flere basestasjoner skal ha nødaggregat.

- Man kan jo alltid spekulere i om det burde burde nødstrømskapasitet på alle basestasjoner. Men det har man jo tidligere kommet fram til at ikke har vært nødvendig fordi vi har rimelig stabil og god strømtilførsel. Men i en slik ekstremsituasjon som vi opplever nå, bør man vurdere, med de erfaringene vi gjør nå, om man skal utplassere flere nødaggregat rundt omkring.

Store problemer
Det er fortsatt store problemer med telenettet i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Men etter hvert som strømmen kommer tilbake, dukker også summetonen opp igjen.

- Vi ser at tallet på sentraler og mobilstasjoner som er ute av drift er på vei nedover, og det er gode nyheter. Det er også som forventet, nå som strømmen kommer tilbake flere og flere steder, sier pressevakt Atle Lessum i Telenor til NTB tirsdag formiddag.

Han forklarer at mye av utstyret som er satt ut av spill etter uværet Dagmar, starter automatisk når strømmen kommer tilbake.

- Det kan selvfølgelig være at det er feil på vårt utstyr også, men vi er avhengige av å se hva som skjer når strømmen blir slått på før vi kan gå videre og lete etter eventuelle feil hos oss, forklarer Lessum.

Det er først og fremst Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som er rammet, men Lessum har ikke noen tall på hvor mange sentraler eller abonnenter som er berørt. Hos konkurrenten NetCom er 110 basestasjoner i de to fylkene ute av drift, 60 i Møre og Romsdal og 50 i Sogn og Fjordane, skriver Sunnmørsposten.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe