*Nettavisen* Nyheter.

William Fuglset

Pasientene venter to uker kortere på behandling

 

RESULTATER: Fra dag én har denne regjeringen prioritert å få ned ventetidene for landets pasienter. Dette arbeidet har gitt resultater, skriver helseminister Bent Høie. Foto: (NTB scanpix)

Fra dag én har denne regjeringen prioritert å få ned ventetidene for landets pasienter. Dette arbeidet har gitt resultater. Pasientene får raskere hjelp.

Av helseminister Bent Høie (H)

Nettavisen skriver at helsekøene øker og pasientene venter lenger. Det er heldigvis feil.

I første tertial 2013 var ventetiden på 74 dager. I samme periode i år er den nede i 58 dager. En nedgang på 16 dager. Mer enn to uker. I samme periode har det blitt nesten 60.000 færre pasienter som står i helsekø.

Det er altså ikke slik som Nettavisen skrev tidligere i uken, at ventetidene og helsekøene har økt kraftig. De hadde blant annet en graf som viste at ventetidene er høyere nå enn da regjeringen tok over. Denne har de nå fjernet.

Flere grunner til de gode resultatene

Den positive utviklingen i ventetidene de siste årene skyldes først og fremst en betydelig innsats fra dem som jobber i sykehusene. Men det skyldes også gode sykehusbudsjetter, styrkede pasientrettigheter og mer mangfold ved at vi har innført fritt behandlingsvalg. Det gir pasientene rett til å velge seg til godkjente private leverandører. Pasienten har dermed større frihet til å velge den behandlingen som er best for seg, uavhengig av størrelsen på lommeboken.

Les også: Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner

Vi har også innført pakkeforløp for kreft, hjerneslag og psykisk helse og rus. Flere pakkeforløp er på vei. Pakkeforløpene gir pasientene trygghet og forutsigbarhet og bidrar til å få ned ventetidene. Når pasienten er inne i et pakkeforløp, er det satt frister for når han eller hun skal få utredning og oppstart av behandling.

Forventer tiltak

Ventetidene har spesielt gått ned for pasienter som venter på rusbehandling. Da jeg overtok i 2013, var ventetiden for rusbehandling 67 dager. Nå er den mer enn halvert – til 33 dager. Innen psykisk helsevern er ventetidene redusert med 11 dager i denne perioden, både for voksne og barn og unge. Dette er områder vi har prioritert.

For somatikk har ventetiden vært stabil det siste året. Det var riktignok en økning fra 2017 til 2018. Vi så en svært positiv utvikling i ventetider i 2016 og 2017, men vi kan ikke forvente at denne utviklingen fortsetter i samme tempo. Jeg forventer likevel at sykehusene vurderer tiltak på de områdene hvor resultatene ikke er like gode.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.