Pasienter skrives ut raskere enn før

Trondheim (NTB): Ett år etter at samhandlingsreformen trådte i kraft, er antallet liggedøgn for utskrivingsklare pasienter på norske sykehus halvert.

Tall fra Helsedirektoratet viser også at det totale antallet liggedøgn på norske sykehus går ned, skriver Adresseavisen.

Mens utskrivingsklare pasienter på norske sykehus lå 82.000 døgn i de åtte første månedene av 2010 og 92.000 døgn i samme periode året etter, er tallet for tilsvarende periode i 2012 det halve: 41.000.

- Det er oppsiktsvekkende at antallet liggedøgn har gått ned så fort, og det er mer enn vi hadde forventet. Det viser at det økonomiske insentivet for kommunene virker, sier samhandlingsdirektør Tor Åm ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Samhandlingsreformen innebærer at kommunene får ansvar for sine pasienter fra dag én etter at de er utskrivingsklare fra sykehus. Tar ikke kommunen imot pasienten da, må den ut med 4.000 kroner for hvert døgn pasienten forblir innlagt. Noe av målet er å unngå «unødvendige» liggedøgn på sykehus og få pasienten raskt tilbake til hjemkommunen.

I forkant av reformen ble 560 millioner kroner overført fra sykehusene til kommunene. Noe går til å betale de såkalte døgnbøtene, mens en del blir brukt til å bygge opp lokale helsetilbud. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.