Gå til sidens hovedinnhold

Pasientombud: Mange innsatte får for dårlig helsehjelp

Drammen (NTB): Mange innsatte i norske fengsler får ikke tilstrekkelig helsehjelp, mener pasientombudet i Buskerud.

Pasientombudet i Buskerud har i år klaget inn 13 saker som gjelder innsatte ved fengsler i fylket til Helsetilsynet. Tolv av sakene gjelder helsetjenesten ved Ringerike fengsel, melder NRK.

I januar i år døde en mann av kreft etter å ha sittet i fengsel i ett år. Han hadde sonet i Ringerike fengsel og senere i Kongsvinger fengsel. I sistnevnte fengsel kom han i dårligere form, fikk hodepine, pustevansker, neseblod, dårlig matlyst, besvimelser og generelle smerter.

- Han følte ikke at han ble hørt, at han ikke ble sett og at de ikke tok ham på alvor, sier mannens datter.

I desember i fjor ble han akuttinnlagt på sykehus med store brystsmerter. Da ble det påvist lungekreft med full spredning. Én måned senere døde han.

- Jeg synes den saken er et godt eksempel på at han og mange innsatte ikke får den helsehjelpen de ber om, sier pasientombud Anne Lene Arnesen i Buskerud.

Leder Gaute Enger ved Kongsvinger fengsel er lei for utfallet saken fikk.

Fengselslege ved Ringerike fengsel, John Bekkenes, kjenner seg ikke igjen i at innsatte synes det er vanskelig å få helsehjelp.

- Jeg har ikke inntrykk av at dette er representativt. Jeg har ikke inntrykk av at pasientene generelt synes det, men at klagene kan komme på dette kan skyldes at det tar tid å samarbeide med spesialisthelsetjenesten, sier Bekkenes. (©NTB)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar