*Nettavisen* Nyheter.

Pasientopplysninger ble lagret på server i USA

Bergen (NTB): Informasjon om inntil 126.000 pasienter ble lagret på en server i USA, uten at noen oppdaget det. Datatilsynet ser alvorlig på saken.

Pasientene får trolig aldri vite at de ble rammet av datatabben som førte til at informasjon som fødselsnumre, kjønn, vekt og kliniske data ble lagret på en server i USA, skriver Bergens Tidende.

De berørte har vært pasienter ved ti norske sykehus og klinikker. De aller fleste pasientene er kvinner i alderen 50-59 år, som har vært til mammografi.

- Dette burde ikke kunne skje, sier avdelingsdirektør Helge Veum i Datatilsynet til avisen. Tilsynet slo i mars i år fast at helseopplysninger var på avveie, og sendte ut varsel om vedtak om avvik. Tilsynet ba også om dokumentasjon fra de ti sykehusene og klinikkene.

Det er det amerikanske selskapet GE Healthcare som uten å ha vært klar over det, hentet ut personopplysningene. Selskapet er leverandør av medisinsk-teknisk utstyr til norske sykehus og det var selskapet selv som oppdaget saken og informerte om avviket i november i fjor.

I Helse Bergen er det klart at pasientinformasjon har gått systematisk til GE helt siden høsten 2006. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.