*Nettavisen* Nyheter.

Påske med palmeolje

Påskegodt, ferdigmat, kjeks og pizzadeiger. Mye grei påskemat er ugrei når det kommer til palmeolje.

23.03.13 20:49

(SIDE2:) Påsken starter for mange allerede lørdag, og mange av oss tar til fjells der enklere og lettere varianter av matlaging står for tur. Og ikke minst mye godteri i påskeeggene.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Men det er også her vi fremdeles finner mye palmeolje.

Kraftig nedgang
- Dagligvaresegmentet inneholder fremdeles vel 5000 tonn palmeolje, men det pleide å være 15000, sier Eidi Ann Hansen i Grønn Hverdag.

Norge ligger helt i forkant når det gjelder å kutte bruken av palmeolje i matvarer. I motsetning til Europa der innkjøpet av palmeolje øker, har Norge gått andre veien. Mye takket være oppmerksomme forbrukere og produsenter som er villig til å kutte bruken av oljen og erstatte den med annen olje, tross at omstillingsprosessen i flere tilfeller er dyr.

Mange forbrukere har benyttet seg av Palmeoljeguiden til Grønn Hverdag som også matprodusentene har bidratt til.

Men som julen viste med ferdigpepperkakene, så henger palmeoljen fremdeles igjen i sesongvarene. Og i ganske mange varer det vil være naturlig å ta med seg i skisporet eller på hytta.

Påskegodtet
En av årets «verstinger» er Freia påskeegg i den lilla kartongen. Disse eggene inneholder mellom 20 og 30 prosent palmeolje, viser Palmeoljeguiden til Grønn Hverdag.

I det hele tatt er det mange sjokoladevarianter som inneholder opp mot 30 prosent palmeolje.

Nidar pleide å ha «palmeoljeverstingen» «Plommen i egget». Det har de ikke lenger, og verken ren sjokolade eller marsipan inneholder vegetabilsk olje. Derimot gjør flere fylte sjokolader det.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nidar

Palmeolje i godteri er en svært liten kilde til nordmenns inntak av mettet fet, hevder Nidar.

- Det er litt komplisert å finne erstatning for palmeoljen. Utfordringen for sjokoladeprodusentene er at de fleste vegetabilske oljer er flytende i romtemperatur og vi trenger en olje som er fast i romtemperatur og det er blant annet en av egenskapene med palmeoljen. Bruk av palmeolje er en helhetsvurdering og noe vi ser på. Poenget med å erstatte den med en annen olje, må jo også være at den andre oljen er bedre helsemessig, sier seniorkommunikasjonsrådgiver i Nidar, Marthe Schomacker.

Kommunikasjonssjef i Kraft Foods (Freia), Kristian Hvilen sier til Side2 at palmeoljen også er kontroversiell fordi det handler om avskoging. Kraft Foods jobber med leverandører som leverer sertifisert palmeolje.

- Så er sertifisering bare et stykke på veien. I tillegg jobber vi med FN-organisasjoner, WWF og myndighetene i Indonesia for å bøte på de huller som er. Og vi kvalitetssjekker direkte mot våre leverandører for å sørge for at palmeoljen er så bærekraftig som mulig, sier Hvilen.

Bedre turvarianter
Er du bekymret for palmeolje, bør du derfor heller velge Freia påskekos (1-5 prosent palmeolje), Kvikk Lunsj (1-5 prosent palmeolje) og Nidar Favoritter påske (1-5 prosent palmeolje).

Vil du ha sjokolade helt uten palmeolje, kan du velge Helnøtt, Fruktnøtt, Kremtopper, alle sjokolader fra IKEA, After Eight og alle Premium Dark-sjokoladene.

Liker du å hygge deg med ostepop, vet du kanskje at Cheez Doodles-posen til Kims inneholder opp mot 20 prosent palmeolje? Kims Baconsnacks er imidlertid helt uten palmeolje. Det er ikke mikropopcorn, om du da ikke kjøper Maarud Popcorn Upoppet, Maarud Popcorn Poppet og Maarud Popcorn Poppet Cheddar. Smørvarianten til Maarud inneholder dog 15-25 prosent av oljen.

Skal du ta med deg nøtter, bør du velge Sørlandschips' nøttemikser eller Den lille nøttefabrikken. De er ikke ristet i palmeolje.

Er påsken tiden for sjokoladepålegg, velg Nugatti eller Sjokade og ikke REMA 1000s Nøttesjoko eller Sjokoduo. ICAs Poesia eller First Prices produkter passerer heller ikke grønt lys her.

REMA 1000 har uttalt at de jobber for at alle produktene skal bli palmeoljefrie innen 2013 er slutt. NorgesGruppen jobber for det samme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Problematisk kjeks
Sætre står for 1500 tonn palmeolje i dagligvaresegmentet, opplyser Grønn Hverdag. Men de har sagt at de jobber med saken å erstatte palmeolje med sunnere oljer.

De aller fleste kjekstyper inneholder fremdeles en del palmeolje. For eksempel inneholder Tom og Jerry-kjeks, Bokstavkjeks, Bixit, Gjendekjekt og alle Cafe Bakeriets kjekstyper palmeolje (10-15 prosent).

Selv Kornmo-kjeks Rug og Original inneholder mellom 5 og 10 prosent olje. Sætre har sagt at de jobber hardt for å få fjernet 500 tonn palmeolje innen utgangen av 2014.

En palmeoljefrivariant er Gullvafler fra Sætre.

Barnemat
Mange velger å ta med barnegrøt til minsten når det er ferie.Økologiske Hipp og Småfolks grøt inneholder mellom 5 og 15 prosent palmeolje.

Det er til midt på treet på palmeoljeskalaen., men ekspertene strides om hvor skadelig dette er, og Helsedirektoratet anser disse mengdene som helt trygt.

Sikre vinnere
Alle Gilde og Prior-pølser er produsert uten palmeolje og kan trygt tas med på tur. Velg Eldorado sprøstekt løk.

Alle El Paso tacoversjoner er uten palmeolje. Det samme er Maaruds. Noen av Santa Marias nachosvarianter har en god mengde palmeolje. Det samme har First Price-produktene og ICAs egne i denne kategorien som er i rød sone, det vil si mellom 20 og 30 prosent palmeolje).

Supper og sauser fra Toro, Unil og REMA 1000 passerer med glans.

Rett i koppen-supper er også i ferd med å bli palmeoljefrie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.