Privatøkonom Monica Haftorn Iversen i Danske Bank har sett nærmere på hva én ukes påskeferie koster for en familie på fire - med to voksne og to barn.

Fasiten viser at totalkostnaden ligger på mellom 20.000 og 25.000 kroner avhengig av bosted og påskedestinasjon.

- Skal du leie leilighet og stå på slalåm i påskeferien går tusenlappene fort, bemerker Haftorn Iversen.

Heiskort, leilighet og kjøreutgifter
Dersom familien oppholder seg på Hafjell koster en treroms leilighet (ikke ski-in og -out) med fem sengeplasser cirka 8.500 kroner for én uke. Heiskort for hele familien i syv dager utgjør en kostnad på 5.980 kroner.

Haftorn Iversen tar utgangspunkt i statens satser for kjøregodtgjørelse når det gjelder transportutgiftene. Avstanden Oslo - Hafjell er 20 mil, noe som gir 40 mils kjøring og en total kjøreutgift på 1.620 kroner (4,05 kroner per kilometer).

Mat, drikke og lunsj i bakken
- I tillegg kommer daglige utgifter til mat og drikke, sier Haftorn Iversen som har tatt utgangspunkt i tall fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) for beregning av daglige utgifter.

I følge SIFO bruker en gjennomsnittsfamilie på fire personer 6.800 kroner på mat og drikke per måned. Det gir et ukentlig forbruk på 1.700 kroner. SIFO-tallen inkluderer imidlertid ikke utgifter til snacks, sjokolade, vin, øl, med mere.

- Forbruket må justeres opp med tanke på kosen som vi unner oss i påska. Jeg legger derfor på 1.000 kroner ekstra selv om lunsjen i tillegg kjøpes i skibakken. Dermed utgjør denne posten 2.700 kroner, sier Haftorn Iversen som understreker at forbruket selvsagt vil variere fra familie til familie.

I tillegg kommer utgiftene som påløper i løpet av en dag i skibakken.

- Lunsj i skibakken koster 150 kroner per voksen og cirka 100 kroner per barn, med andre ord cirka 500 kroner per dag for familien, sier forbrukerøkonomen.

22.300 kroner totalt
Totalregnestykket blir da som følger:

- Påskeferien kan med andre ord ta et godt innhugg i privatøkonomien til den enkelte familie, sier Haftorn Iversen som har følgende råd til dem som ønske å minimere utgiftene:

Slik minimeres utgiftene til påsken:
Sjekk om arbeidsgiver har hytter du kan leie for en rimelig penge.

Turisthyttene tilbyr rimelig overnatting rundt omkring i landet.

Ikke alle aktiviteter koster noe. Langrenn og aking er gratis. Du trenger ikke tilbringe alle dagene i slalåmbakken

Smør matpakke og ta med drikke. Det blir fort dyrt hvis du hver dag kjøper lunsj og drikke i skibakken.

Skal du gå til anskaffelse av skiutstyr? På finn.no finner du rimelige alternativer hvis du synes det er greit å kjøpe brukt utstyr

Pass på at pengebruken ikke går over styr sånn at du ender opp med å feriere på kreditt. Opprett en egen sparekonto for ferier, og start fast sparing. Sett gjerne opp et budsjett for påskeferien før du reiser og test budsjettet ditt opp i mot ditt reelle forbruk. Lær av erfaringen. Noe du vil gjøre annerledes neste år?