*Nettavisen* Nyheter.

Påskens flotteste turer

Turistforeningen gir deg de beste turene her.

09.03.08 12:21

(SIDE2): Er du fortsatt ikke sikker på hvor turen går denne påsken? DNT har plukket ut både noen klassikere og noen alternative påsketurer i fjellet for Side2. Dermed skulle du være i trygge hender både her og ute i løypene.

1. Kort tur i Skarvheimen (3-4 dager, betjente hytter)

Dette er en tur i et fantastisk terreng i Skarvheimen, som du greier å gjennomføre på 2-3 dager. Passer også godt som en helgetur. Ta toget til Finse, overnatting på Finsehytta. Dag to går turen videre på kvistet rute gjennom Kyrkjedøri til Geiterygghytta. Neste dag er det retur til Finse på kvistet rute over Omnsbreen. Bli gjerne en ekstra dag på Finse, og ta en flott tur opp på Hardangerjøkulen.

Klikk på bildet for å forstørre.

2. Jotunheimen på tvers, fra Beitostølen til Fondsbu eller Tyinstølen (5-6 dager, betjente og selvbetjente hytter)

Hvis du vil gå i Jotunheimen men styre unna «E 18» er denne ruten et fint alternativ. Den går i et relativt lett terreng med merkete ruter og med flott utsikt til Jotunheimens topper. Start på Beitostølen og langs merket løype til Haugseter. Videre går du til Bygdin høyfjellshotell. Følg løypa til selvbetjeningshytta Yksendalsbu. På Fondsbu kan du vente deg yrende liv, denne hytta er et knutepunkt i Jotunheimen. Du kan avslutte turen her og ta beltebilen til Tyin eller plusse på med en dag til Tyinstølen og ta bussen derfra.

3. Hardangervidda på langs, Finse-Haukeliseter (7-8 dager, stort sett betjente hytter)

Klassisk langtur med lett til middels krevende terreng og merkete ruter. Mye av Hardangervidda er flatt og lettgått, mens vest- og sørvidda er mer kupert. Dagsetappen fra Finse til Krækkja er en fin tur med utsyn mot Hardangerjøkulen i vest. Etappen fra Krækkja til Sandhaug er lang, så her bør været vise seg fra den gode siden. Hvis ikke, kan man overnatte på Bjoreidalen Turisthytte. Fra Sandhaug går turen vestover til Litlos. Turen sørover fra Litlos tar deg til selvbetjeningshytta Hellevassbu. Her må du lage middagen selv. Etter en god natts søvn spenner du på deg skiene og begir deg ut på den siste dagsetappen ned mot Haukeliseter. Hvis du ikke må hive deg på bussen samme ettermiddag, kan stamp, badstu og en god middag myke opp stive muskler og få stemningen opp på uante høyder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (DNT Oslo og Omegn)

4. Rundtur blant ronder, Rondvassbu – Dørålseter – Bjørnhollia – Rondvassbu (4-5 dager, betjente hytter)

Denne klassiske turen går i hjertet av Rondane på merkete ruter og mellom mektige ronder. Den starter på Mysuseter, herfra er det ikke langt til Rondvassbu. Neste dag går turen nordover til Dørålseter. Deretter dreier vi sørover igjen gjennom Langglupdalen til Bjørnhollia. Siste dag tilbake til Rondvassbu hvor vi tar en rast før returen til Mysuseter. Den rundturen kan du gå når du vil, alle hyttene har selvbetjeningskvarter før den betjente delen åpner. Reise: Tog til Otta, buss til Mysuseter.

5. Toppturfest ved Glitterheim (3-10 dager, betjent hytte)

Fast opphold med korte og lange turer, alt etter lysten. Store høydeforskjeller på turene på merkete ruter, men ikke opp til toppene. Glitterheim har det beste været i Jotunheimen, spennende og utfordrende terreng som kan være utsatt for uvær. Her kan alle få det som de vil, sitte i hytteveggen, gå rusleturer, eller forsyne seg av de fantastiske toppene. Enorm utsikt og fine nedkjøringer går ikke av moten. Du kan gå inn fra nabohyttene eller ta beltebilen fra Veolie (plassbestilling). Nautgardstinden, Glittertindmassivet, Veotindan og Memurutindan ligger klare i hele påsken. Husk å vurdere skredfaren for de enkelte rutene.

6. Skileik på Liomseter (3-10 dager)

På den betjente DNT hytta Liomseter er det hyggelig for barnefamilier å bo fast i påsken. Her vil det være aktivitetsledere som organisere skileik, turer, snøhulegraving, aking og annen moro for barn og voksne rundt hytta. Hytta egner seg også som utgangspunkt for hytte til hytte tur i Huldreheimen. Huldreheimen en et snøsikkert fjellområde som ligger godt skjermet for de fleste typer uvær. Terrenget er vidt og åpent med skog i de lavereliggende dalpartiene og flotte utsiktstopper i mellom. Her finner du trivelige helårsåpne selvbetjeningshytter med passe avstand mellom.

Aktivitetsledere i påsken er det også på Sota Sæter i Breheimen og på Bjørnhollia i Rondane.

For nyttige tips og råd om pakking av sekk og planlegging av påsketuren sjekk DNT på nett.

Vil du ha flere turforslag, kan Turplanleggeren være redningen.

Kvistekartet med oversikt over rutenettet med kvistede høyfjellsruter kan også lastes ned.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag