Gå til sidens hovedinnhold

Påskevaksinering: - Her skal 848 doser ut før lørdag

Her er vaksinedosene som skapte påskehysteri. Nå må de ut før lørdag.

Tirsdag ettermiddag mottok Nordre Aker bydel i Oslo 848 vaksinedoser.

- Dette er ferskvare. Alle må bli satt før lørdag, forteller Benedicte Varvik til Nettavisen. Hun er assisterende prosjektleder ved Vaksinesenteret Bydel Nordre Aker i Oslo.

Fredag skapte vaksinesentere i Nordre Aker nasjonale nyheter da de varslet at 50 prosent av personene som ble oppringt for time til vaksinering, takket nei på grunn av påsken. Svært få i bydelen - cirka 85 av 4000 personer over 75 år - har hittil sagt at de ikke ønsker å vaksinere seg.

Les også: FHI presenterer oppdatert vaksineplan – Norge ligger etter Norden

Flere takket nei

Bydelen var ikke alene. I bydel Bjerke svarte nær 60 prosent at det ikke passet med vaksinetime i påskeuken. I bydel Nordstrand var tilsvarende tall cirka 20 prosent, skrev Aftenposten mandag.

- Det skapte utfordringer for oss fordi vi da måtte ringe dobbelt så mange telefoner for å fylle opp timene for vaksine, forteller Varvik. Etter at en rekke medier hadde fortalt om påskefrafallet, snudde trenden.

Les egen sak: Oslo-folk drar likevel hjem for å få koronavaksine

- Det har snudd. Nesten alle takker nå ja til vaksinering når vi ringer, og mange av de som først takket nei, har også ringt tilbake, forteller Varvik tirsdag.

Overveldende respons

- Mange ringer fordi de angrer på at de opprinnelig takket nei og ønsker å få satt opp time i påsken allikevel. På dette har jeg ikke konkrete tall, men det er snakk om mange.

- Vi mottar også mange telefoner fra andre innbyggere som informerer om at de er i Oslo i påsken og at de kan stille opp. Disse beskjedene har både kommet fra egne innbyggere, personer som bor i andre bydeler og personer fra andre byer. I går kveld mottok vi til og med en nydelig blomsterbukett på døren fra en innbygger fordi hun hørte at mange hadde takket nei til vaksine og ønsket å gi oss på Vaksinesenteret en «mager trøst». Vi synes det er utrolig flott at så mange velger å takke ja til vaksinen, også i påsken, sier Varvik.

Mens Nettavisen snakker med henne, kommer forsyningen som alt ståheiet handlet om: cirka 110 doser med COVID-19 Vaccine Moderna og 738 doser med Comirnaty fra BioNTech og Pfizer.

Kort holdbarhet

- Disse vaksinene skal brukes opp innen lørdag. Vi må sikre oss at alle vaksinene blir brukt, sier Varvik. Pfizer-vaksinen er den med kortest holdbarhet, den går ut på lørdag. Det er altså denne som bydelen har fått desidert flest av. Modernas vaksine holder i lenger: 30 dager fra tirsdag, da de mottok den.

Les også: Gode vaksine-nyheter for gravide og babyer

Nettopp derfor holder vaksinesenteret i Nordre Aker også åpent i helligdagene i påsken. Derfor er det også svært viktig at listene er fulle før vaksineringen starter.

- Det som også er viktig, er at de som er satt opp på time og ikke kan, sier fra. Det går fint å ikke kunne komme, men vi må vite om det, slik at ikke dosen blir liggende ubrukt i sprøyten, sier Varvik.

Når sprøyten er trukket opp er den bare holdbar i 30 til 60 minutter, avhengig av hvilken vaksine den inneholder.

- Vi har egne lister med folk som kan komme på kort varsel hvis noen ikke kan, slik at vi får brukt alle dosene, sier hun.