Pass deg for disse brannfarene i jula

Dette kjøkkenet ble totalskadet etter brann som startet på en komfyr i Nordland. Totalt fikk boligen skader for mer enn to millioner kroner.

Dette kjøkkenet ble totalskadet etter brann som startet på en komfyr i Nordland. Totalt fikk boligen skader for mer enn to millioner kroner. Foto: Frende Forsikring

Husk dette før julefreden senker seg.

15.12.15 14:11

24. desember nærmer seg med stormskritt. Listen med ting som skal gjøres før julen ringes inn, kan være lang som et vondt år.

Selv om tiden er knapp er det lurt å ta visse forholdsregler for å forebygge brann, enten du står foran komfyren på kjøkkenet eller du henger opp julepynt.

Åpen ild og elektrisitet er de vanligste brannårsakene i Norge. Opp mot 45 prosent av brannene har en elektrisk årsak, det kan være teknisk feil og feil bruk. Tørrkoking er den vanligste feilbruken som fører til brann.

Pass på julelysene

I desember dekorerer vi huset med julelys både inne og ute.

Både tradisjonell juletrebelysning og moderne minibelysning består av mange smålamper som er seriekoblet. Hvis en av lyspærene ryker, fører det som regel til at de andre lysene fortsetter å lyse og gjerne med sterkere styrke. Hvis halvparten av pærene går, betyr det dobbel spenning i pærene som fortsatt lyser. Det fører til overoppheting og kan gjøre at et juletre eller andre brennbare ting tar fyr, skriver Norsk brannvernforening.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Det tar ikke mange sekundene før et juletre er i full fyr. Foto: Lis M. Homdal (Nettavisen)

Du bør alltid slukke julestjerna når du ikke er hjemme.

Svært mange har julestjerner laget av papir hengende i vinduene. Disse utgjør også en brannfare og må alltid slås av om når du sover eller ikke er hjemme. Det samme bør du gjøre med lysene på juletreet.

- Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

Å bruke LED-pærer i papirstjernene er veldig lurt, da disse utvikler mye mindre varme enn tradisjonelle lyspærer.

Bruker du skjøteledning er tommelfingerregelen at du bør unngå å plugge til apparater med mer enn 1000 watt.

- Har du en flyttbar ovn kommer disse fort opp i 1000 watt eller mer. Da bør de plugges rett i veggen. Og kobler du til flere apparater på flere hundre watt i samme lesning kommer du også fort opp i så mye, sier branninspektør Øyvind Bang i Vestfold interkommunale brannvesen til Nettavisen.

- Bli ved komfyren

Vestfold interkommunale brannvesen har ansvaret for seks kommuner i Vestfold. Så langt i år har de hatt 31 komfyrbranner, det aller meste er snakk om tørrkoking. I fjor var det 25 lignende branner i kommunene.

- Vi håper folk monterer komfyrvakt. Det skjer typisk mye rundt jul når det er mye matlaging og folk er stresset, sier Bang.

En komfyrvakt registrerer varmen på platen. Blir varmen for høy sier komfyrvakten ifra. Hvis ingen reagerer kutter den strømmen til komfyren.

I tillegg til komfyrvakt anbefaler brannvesenet at du holder deg ved komfyren under matlagingen.

I tillegg bør man gjøre rent filteret i kjøkkenvifta, for å unngå at filteret tar fyr på grunn av fettet som samler seg.

- De fleste filtrene er bare å ta ut og putte i oppvaskmaskinen, sier branninspektøren.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Det er fort gjort å glemme mat på komfyren. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Enkelte kjøkkenbranner starter i selve ventilatoren (kjøkkenviften). Dette bildet viser støv og fett rundt lampeholderen. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen


Pass på dette

Brannvesenet har følgende tips å komme med for å forhindre brann hjemme:

1. Bli ved komfyren når du lager mat. Oppbevar ikke brennbart på eller nær komfyren. Installer komfyrvakt. Rengjør fettfilteret i ventilator regelmessig.
2. Blås ut stearinlys i rom du forlater. Vokslys med LED-pære den ideelle erstatning for den glemsomme.
3. Ta en sikkerhetsrunde i huset når du legger deg, eller forlater boligen.
4. Rens lofilteret i tørketrommelen.

Denne brannen startet på komfyren. Bildet er tatt 10 minutter etter at brannvesenet ble varslet. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Et trygt alternativ for den som kan glemme å blåse ut levende lys i rom man forlater. Led-pærer. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Stearinlys på en ovn kan føre til brann. Denne gangen gikk det bra. Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.