*Nettavisen* Nyheter.

Pass deg for «Doktor Google»

Foto: Matthew Jones (Getty Images/iStockphoto)

Mange søker opp symptomene sine på internett. Det er ikke lurt.

24.07.12 08:44

(SIDE2): Mange tror at internett har gjort det enklere å finne ut hva som feiler oss når vi er syke. Men ny forskning viser at det å bruke søkemotorer på internett for å søke opp symptomer og sykdommer ikke er særlig smart. Dette kan nemlig komme i veien for at du får riktig medisinsk behandling.

Feildiagnose
Forskere har nå avdekket at enkeltpersoner gjør det svært dårlig når de blir bedt om å utarbeide sine egen risiko for å ha sykdom.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

De feildiagnostiserer seg selv på to måter: For det første så kan man bli overdrevent positiv, og innbiller seg selv at sykdommen er ufarlig - selv om det godt kan være helt motsatt. Man kan også bli overdrevet negativ, og tro det verste selv om det slett ikke er sånn.

Ifølge NBC News kan to personer tolke de samme symptomene på helt forskjellige måter, noen kan tro at det er fordøyelsesproblemer, mens andre tar de samme symptomene som et tegn på at de holder på å få et hjerteinfarkt.

To forskere fra Hong Kong University of Science and Technology ønsket å finne ut mer om dette, og satte i gang en undersøkelse for å finne ut hvordan mennesker oppfatter sin egen sjanse for å ha en sykdom.

Statistikk eller profil
De ga studenter informasjon om forskjellige sykdommer. De fortalte studentene både om hvor vanlige eller uvanlige sykdommene var, og ga dem en spesifik persons helseprofil.

Når de studerte en fremmed, viste testen at studentene brukte en statistisk tilnærming, og var mest interesserte i hvor vanlig eller uvanlig sykdommen var. Men når de ble bedt om å bedømme sin egen risiko for å ha sykdom, så de mest på profilen, skriver Daily Mail .

Dette betyr at for sykdommer som er ganske uvanlige, så tror de fleste at når det gjelder seg selv så har de en større sjanse for å få sykdommen enn hva andre har.

Men det betyr også at mange undervurderer sine sjanser for å få en mer vanlig sykdom.

Dette er grunnen til at de fleste ofte fnyser av en liten forkjølelse, men med en gang det blir snakk om svineinfluensa, så tror «alle» at de har fått det.

Denne studien ønsker å minne folk på at om de søker medisinsk hjelp på internett, så blir resultatet begrenset på grunn av ens egen evne til å oppfatte sykdommer, og det faktum at det er mye på internett som ikke stemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.