*Nettavisen* Nyheter.

Pass deg for hjorten!

Foto: (Scanpix)

- Hjorten er min store skrekk når vi er på utrykning, sier politioverbetjent Svein Fammestad.

Nå advarer politiet bilistene mot den store hjortefaren som rår langs veiene på Vestlandet. Stadig flere dyr blir fristet til å krysse bilveiene for å finne seg mat, og utgjør en stor trussel for kjørende trafikanter i distriktene.

- Jeg har alltid hjorten i tankene, spesielt når vi er på utrykning og holder stor hastighet. Veien kan se klar ut, men ofte ser du ikke hjorten før det er for sent, sier politioverbetjent Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor til iBergen.no.

- Handler ikke rasjonelt
Det store problemet med hjorten, er at det for en bilist er umulig å forutse dyrets reaksjon og handlingsmønster.

- Du kan ikke stole på den. Dyrene handler overhodet ikke rasjonelt og gjør ofte det stikk motsatt av det man skulle tro - spesielt hvis det er flere i nærheten. For eksempel vil en kalv alltid springe til moren, uansett om det er bil i nærheten eller ei, sier Fammestad, som selv har vært jeger i mange år og kjenner hjortens adferdsmønster godt.

- Når en bil nærmer seg, vil hjorten bli usikker og bli stående stille lenge, til den plutselig springer bort i en eller annen retning. Det smarteste er å stoppe helt opp. Da vil dyret som regel gå bort i løpet av kort tid, sier Fammestad.

139 drept i Hordaland
I jaktsesongen 2004/2005 tok biltrafikken livet av hele 700 hjort på landsbasis. 139 av dem ble drept av bilister i Hordaland, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Problemet er velkjent i de fleste kommunene på Vestlandet. I Nordhordland var den siste registrerte ulykken så sent som i forrige uke, da en hjort ble påkjørt og drept på Hjertås i Meland.

- Høsten og våren er verst, for da sliter dyrene med å finne nok mat i skog og mark. Da blir innmarken fristende, og i nærheten av innmarken ligger det som regel en bilvei. Veier hvor det er skog på ene siden, og innmark på den andre, er spesielt utsatt, sier Fammestad.

- Viktig å avlive dyret
Skulle uhellet være ute, blir bilistene oppfordret til å avlive det skadde dyret, og kontakte politiet eller Viltnemnden. Politiet kan også hjelpe til dersom man ikke klarer avlive dyret selv.

- Hvis det skadde dyret springer til skogs, er det viktig å merke seg hvor dyret løp slik at vi kan sette i gang søk med hund for å få hjorten avlivet, sier Fammestad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.