RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass deg for påskeloppa

Sist oppdatert:
Denne krabaten kan gi deg plagsomt påskebesøk.

(SIDE2): Om våren får mange insektstikk, spesielt på beina og rundt midjen. Dette er typiske steder for bitt av fuglelopper (Ceratophyllus gallinae). De våkner til nytt liv når hyttene varmes opp etter en vinter. Derfor blir mange bitt rundt blant annet påsketider.

- Det er stor individuell variasjon med hensyn til hudreaksjonen på loppebitt. Noen får store merker og kraftig kløe over lengre tid, andre merker lite til dem. Hvis ikke årsaken til loppene fjernes, vil man bli bitt om og om igjen, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Klar til å hoppe
Fugleloppen er årsaken til 90 prosent av loppebittene på mennesker. De resterende 10 prosentene skyldes ekornloppe, rotteloppe eller pinnsvinloppe. Lopper blir vanligvis bare to til fire millimeter lange. Kroppen er flat og sammenpresset fra sidene. Munndelene er korte, tynne sugeredskaper. Hode, kropp og ben har bakoverliggende hår og torner som hindrer at loppene ramler ut av vertens hår- eller fjærkledning.

Fuglelopper finnes i fuglereir med tørt reirklima som i fuglekasser, under takstein, i ventiler i veggen, og er vanlig over hele landet i reir til mange fuglearter.

Fugleloppa formerer seg om våren og har larver i reir med fugleunger. Den overvintrer som voksen loppe i en kokong i fuglereiret. Neste vår, fra mars til juni, kryper loppene ut mot inngangen til reiret og står klare til å ta spranget over på en fuglevert. Loppene hopper mot fugler, mennesker, katter og andre som forstyrrer reirplassen, skriver Folkehelseinstituttet.

Bli kvitt loppene
Loppene kommer som nevnt fra fuglereir, så for å bli kvitt loppene, må fjorårets reir oppspores og fjernes. Ventiler og sprekker som fører inn fra redet, kan sprøytes med et insektmiddel. Klær og sengetøy kan fryses ned i noen timer, og loppene ristes ut for eksempel over badekaret.

Fugleloppa tåler imidlertid ikke oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker. Den tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus.

(Kilder: Folkehelseinstituttet, Pasienthåndboka, forskning.no)

Følg med på siste nytt innen helse her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere