RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pass deg for shoppingfellen

Du har akkurat slått til på den dyre drømme-tv’en eller kjolen, har nok penger på konto, men blir nektet å betale når du drar kortet. Har banken blitt gal?

Dette scenarioet er ikke umulig, og selv om det nok oppstår oftere blant den bemidlede delen av befolkningen kan det i gitte situasjoner også skje mannen i gata.

Betalingskortet ditt har nemlig en grense for hvor stor sum du kan belaste det med over en viss periode. Denne summen er mer enn høy nok for vanlig bruk, men problemer kan oppstå når du skal kjøpe dyre varer.

Enten du er på flyttefot og skal kjøpe nye hvite- og brunevarer, eller har bestemt deg for en real oppussing av bad eller stue med dertil hørende møbler, så kan kortet ditt bli avvist når du kommer i kassen.

Maksgrense
- Vi har en maksgrense på kortene våre på 100.000 kroner over fire dager. Kjøp utover denne grensen blir avvist, forteller produktansvarlig for debetkort i Nordea, Ingar Jenack, til Nettavisen.

Han begrunner begrensningen med at det er en sikkerhet i tilfelle man skulle bli frastjålet kortet.

- Denne grensen har stort sett dekket det kunden har trengt å handle for. Men vi vurderer til enhver tid våre grenser opp mot kundenes behov, sier Jenack.

Umulig å heve
Det er ikke mulig å heve grensen selv om man vet at man skal foreta dyre kjøp i nær fremtid.

- Ved dyrere kjøp må man ordne betalingen på annet vis. For eksempel via flere eller andre betalingskort, eller direkte fra konto til konto, sier Jenack.

Kundeprogram
I DnB Nor er det tilsvarende grenser, men der varierer beløpene ut ifra hvilket kundeprogram du har.

- Varekjøp med vanlig debetkort varierer mellom 60.000 kroner per tre døgn og 100.000 kroner per døgn, alt etter hvilken programavtale du har, sier Dag Arne Kristensen, direktør for samfunnskontakt i DnB Nor, til Nettavisen.

Heller ikke i denne banken er det mulig å heve grensen, men også Kristensen bedyrer at de stadig evaluerer denne grensen opp mot kundenes behov. Og dessuten at grensen er satt for sikkerhets skyld, i tilfelle misbruk av kortet.

Slike beløpsgrenser på betalingskort er altså til dels høye, men i et forbrukersamfunn med stadig flere luksusartikler er de likevel greie å være klar over, så ikke du slukøret må tusle tomhendt ut av butikken neste gang du skal gjøre storinnkjøp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere