Pass deg for strømvinnerne

Foto: (Scanpix)

Forbrukerombudet ber deg tenke deg om før du kjøper strøm av de to billigste selskapene. Sjekk hvor du får billigst strøm her.

31.10.06 12:08

Nettavisen viser deg hvor strømmen er billigst ved bruk av 10.000, 20.000 og 30.000 kwh spotpris-strøm i året.

B2C Norge og SEA Norge ligger på de øverste plassene, men sliter med mange klager fra kundene sine.

- Vi har mottatt en del klager på SEA Norges markedsføring og avtalevilkår, herunder oppsigelsestiden og bruken av oppsigelsesgebyrer. Klagerne reagerer på at de ikke har fått tilstrekkelige opplysninger om dette ved avtaleinngåelsen, sier jurist Sverre Åril hos Forbrukerombudet.

1000 klager på B2C
- Tenk deg veldig godt om før du inngår avtaler med disse. B2C har vi fått veldig mange klager på, og det generelle problemet her er at kjøper ikke får et riktig bilde av tilbudet, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Nettavisen.

Det siste året har Forbrukerrådet mottatt nesten 1000 telefonklager på B2C.

- Til sammenligning har vi i samme periode mottatt 274 telefonhenvendelser på ett av energiselskapene med størst markedsandel i bransjen, sa underdirektør Olav Nyhus i Forbrukerrådet for en måned tilbake.

Dropp forskuddsbetaling
Før helgen gikk både Nyhus og Thon ut på sine nettsider og advarte mot å kjøpe strøm- og telefonitjenester på stands og hvis selgerne kommer på døren din. Bjørn Erik Thon ramset opp seks selskaper som det har kommet inn mange klager på i høst: Elitele Broadcom, B2C Energy, B2C Norge, SEA Norge, CashMobil og Telinet.

- Vi få en del henvendelser på B2C, Elitele og SEA Norge. Generelt vil jeg advare mot forskuddsbetaling uansett hvilken vare eller tjeneste du kjøper, og i tillegg ville jeg tatt en telefon for å sjekke kundeservicen før jeg kjøpte strøm av et selskap. Sjekk rett og slett om du får svar, sier underdirektør Olav Nyhus i Forbrukerrådet.

Han anbefaler strømkjøpere å orientere seg nøye på nettet før de velger leverandør.

Sjekk de billigste leverandørene av spotpris-strøm her.

Hvorfor bør du velge spot?

- Spotpris er klart og udiskutabelt best når det kommer til de to flytende alternativene. Det kan man se på historikken - helt siden 1998 har spotpris vært best. Over tid er det også mest sannsynlig at spotprisen danker ut fastpris, lyder tipset fra Nettavisens privatøkonomi-ekspert, Rune Pedersen.

Spotprisen har ligger godt under variabel pris de senere årene. I gjennomsnitt har spotprisene ligget 2,81 øre per kwh under de variable siden 1998. Et annet alternativ er å betale fastpris, det vil si å binde deg til en langsiktig avtale.

LES OGSÅ:

Slik sparer du strøm

Advarer mot stands og dørsalg

Halve Norge frykter strømprisen

Finn den billigste oppvarmingen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.