Leveringstiden på pass kan nå være oppe i to og en halv måned, meldte politiet onsdag ettermiddag. Det har fått reiselystne nordmenn til å innse at den planlagte utenlandsferien kanskje kan ryke, og mange har i kjølvannet av dette kontaktet Norges største reiseforsikringsselskap.

Les også: - Vi vet at vi er neste land på Putins liste

- Mange pass har ligget godt gjemt i skuffen siden før pandemien, og mange av disse har naturlig nok utløpt siden forrige reise. Da passer det selvfølgelig veldig dårlig at leveringstiden på nye pass er vesentlig lengre enn normalt. Derfor er det naturlig nok mange som kontakter oss nå, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør og reiseekspert i If og Europeiske Reiseforsikring.

Mange tar kontakt

- Dette er grunnen til at vi gjennom mange uker har oppfordret kundene våre til å sjekke utløpsdatoen, slik at man ikke havner i en situasjon der man står uten et gyldig pass i ferien, sier han.

Nå er det mange kunder som tar kontakt og lurer på om de får erstattet reiser som må avbestilles på grunn av den lange ventetiden på pass.

- En forsikring skal dekke akutte og uventede hendelser. Et utløpt pass regnes ikke som en slik hendelse, selv om den ekstra lange leveringstiden nok kommer overraskende på mange av oss, sier Handeland.

Lang ventetid

Leveringstiden for pass vil fortsette å øke i ukene som kommer, og politiet ber folk om å ikke bestille utenlandsferie før de har fått passet sitt.

Per i dag er leveringstiden for pass sju uker, og ventetiden vil trolig øke til ti uker innen juli, opplyser Politidirektoratet.

Dermed må man søke om pass i løpet av de nærmeste dagene for å få dette før fellesferien.

– Vi vil på det sterkeste oppfordre folk til å vente med å bestille utenlandsferie til de vet at de har reisedokumentene sine i orden, sier avdelingsdirektør Bjørn Vandvik i Politidirektoratet.

Les også: Video skal vise russisk supervåpen på vei mot Finland

Kortere ventetid for ID-kort

For nasjonalt ID-kort er ventetiden noe kortere, og man bør søke innen slutten av mai for å få ID-kortet i tide til fellesferien. På grunn av ventetiden oppfordrer Vandvik folk som skal reisen innenfor EU-/EØS-landene og Sveits, til å søke om ID-kort framfor pass.

Pandemien og krigen i Ukraina skaper problemer i forsyningskjeden for viktige materialer som brukes i produksjonen av pass og nasjonale ID-kort. Det gjør at leverandøren ikke klarer å produsere i takt med etterspørselen. Man kan heller ikke belage seg på å søke om nødpass.

Normal situasjon i oktober/november

– Produksjonsproblemene påvirker også midlertidige pass, eller nødpass. Det er en begrenset tilgang på denne dokumenttypen, og vi må gjøre noen grep for å sikre at personer som er i en nødssituasjon, får det de har behov for. Det betyr at folk ikke kan belage seg på et nødpass for å komme seg på utenlandsferie, sier Vandvik.

Politiet tror situasjonen først vil normalisere seg i oktober/november.

Hittil i år har politiet registrert 533.000 søknader om pass og nasjonale ID-kort. Til sammenligning registrerte politiet 270.000 søknader om pass i siste normalår, 2019.