*Nettavisen* Nyheter.

Pass opp for nyresvikt

Foto: VESA RANTA (EPA)

Norges nasjonalhund rammes av nyresvikt. Du kan hjelpe forskningen.

27.01.09 13:51

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Et åtte år langt kartleggingsprosjekt viser at mer enn hver fjerde norske grå elghund har for mye sukker i urinen. Dette kan være grunnen til at elghund er mer utsatt for nyresvikt, skriver Hundesport.

- Alt tyder på at elghund er mer utsatt for nyresvikt og at dette er arvelig, uten at vi på dette stadiet har kartlagt omfanget, sier forskningskoordinator Reidun Heiene, fra Veterinærhøgskolen, til Nettavisen.

Elghund utsatt
Systematisk sammenligning av hunderasene viser at elghund grå er mer utsatt for sukker i urinen, noe som typer på at det er en sammenheng mellom dette og nyresvikt.

- Prøvesvar viste at 27 % av elghundene hadde positive til svakt positive resultater på sukker i urinen, mens kun 6 % hos de andre rasene viste samme resultat, sier forskningskoordinator Reidun Heiene til Hundesport.

Forskerne tror det høye nivået av sukker i urinen er grunnen til den høyere frekvensen i nyresvikt. Hunder med denne lidelsen dør av plagene mange år før naturlig alder som er 12-13 år for en elghund.

- For rasen er det viktig at vi får klarhet i problematikken. Dette er den norske nasjonalrasen, og vi bør ta tak i og rydde opp i helsestatusen gjennom å bli så sikre som mulig på at avlen skjer med friske dyr, sier Heiene til Hundesport.

Les mer fra Dittdyr. no:

Fra Charterfeber til chihuahuaoppdrett

Dette er Norges mest populære hund

Bulldog endrer utseende

Arvelig
Prosjektet «Nyresvikt hos norsk elghund grå» har pågått i åtte år, og er et samarbeid mellom Veterinærhøgskolen, veterinærer, forskere og hundeklubber. Målet har vært å identifisere utsatte individer slik at man ikke avler disse videre.

Prosjektet har identifisert en gengruppe som er den største indikasjonen på arvelighet funnet så langt. Forskerne er dermed temmelig sikre på at nyresvikten er genetisk betinget, og kan arves fra både mor og far.

Tom kasse
Nå ønsker deltakerne i prosjektet å fortsette kartleggingen av arveligheten, men arbeidet er svært kostbart. Koordinatoren håper derfor at folk er oppmerksomme på problematikken og sender inn blodprøver til Veterinærhøgskolen.

- Vi har fått noen penger her og der, men prosjektet har mest blitt drevet som en hjertesak. Vi håper at vi fortsetter å få inn forskningsmateriale, så vil det bli lettere å få midler, sier Reidun Heiene til Nettavisen.

Så langt har prosjektet samlet inn vevsprøver for 40 hunder, 80 urinprøver og omfattende nyretesting fra 20 hunder. De fleste hundene får symptomer i alderen 3-5 år, og dør kort tid etter. Noen av disse hadde påvist sukker i urinen før symptomene kom til syne.

Har du en erfaring med norsk elghund du vil dele? Diskutér her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.