*Nettavisen* Nyheter.

Pass opp for «svømmekløe».

Familien Orheim Jakobsen på ferie i Lofoten fikk seg en ubehagelig badeopplevelse. Foto: Eirik Eidissen

- Ikke lenge etter at vi kom opp begynte det å klø, stikke og svi noe fryktelig, forteller familien Orheim Jakobsen.

Dersom du har fått kløende utselett etter å ha badet i ferskvann kan du ha fått svømmekløe. Utslettene er forårsaket av flatmark som trenger inn i huden, skriver Folkehelseinstitutttet på sine nettsider.

Utbrudd av svømmekløe kommer som oftest i perioden juni til august etter perioder med godvær, og forholdene ligger nå til rette for utbrudd i Norge. Flatmarken er rapportert i innsjøer så langt nord som Andøya.

- Ungene skrek og hylte

Rita Orheim hadde en guffen opplevelse da hun i dag badet i Lilandsvannet på Vestvågøy sammen med Håkon Jarl Jakobsen (6), Brage Jakobsen (5) og Marthe Sophie Jakobsen (11).

- Ikke lenge etter at vi kom opp av vannet begynte det å klø, stikke og svi noe fryktelig. Vi fikk utslett, akkurat som myggstikk, men de ga seg litt etter hvert. Ungene skrek og hylte, så vi fant det best å oppsøke lege, sier Rita Orheim til Lofotposten.

Orheim er på ferie i Lofoten.

- Vi kom ikke inn til legen der og da, men fikk beskjed om at de var kjent med problemet, at de hadde meldt fra videre i systemet og at det ikke dreide seg om noe farlig, bare vondt og ubehagelig, fortsetter hun.

Både alovera, Eurax og nedkjøling ble forsøkt som botemiddel, men ingenting hjalp.

Da Orheim og ungene badet i Lilandsvannet tidligere denne uken gikk det helt fint.

- Uansett hva det dreier seg om, så er dette både vondt og ubehagelig, sier Rita Orheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik så utslettet ut. Foto: Eirik Eidissen


Undersøker

Plagene som familien beskriver, kan minne om svømmekløe, men fungerende kommunelege Jan Hana kan ikke si dette sikkert.

- Jeg har akkurat fått melding om dette, og må ha litt tid på meg før vi eventuelt kan beslutte om vi skal advare mot bading i det eller de vannene det gjelder, sier Hana til Lofotposten.

Dette bør du tenke på

Flatmarken infiserer vanligvis fugler, og kan ikke utvikle seg hos mennesker, men kan forårsake en allergisk reaksjon hos enkelte. De første symptomene på svømmekløe er en kilende følelse i huden, senere kan man oppleve hevelser som når maksimal størrelse rundt 24 timer etter at man fikk infeksjonen.

«Det kløende utslettet er ufarlig, og kan minne om myggstikk. Symptomene forsvinner vanligvis i løpet av en uke til 14 dager», skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

De anbefaler at man unngår å bade i områder med mye vegetasjon i vannet, at man helst bør svømme på dype områder og at man tørker huden med et håndkle umiddelbart etter bading.

Vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse kan også brukes til å beskytte mot parasitter.

Folkehelseinstituttet kunne tirsdag ikke gi Nettavisen informasjon om hvilke andre steder i landet det har kommet inn meldinger om lignende hendelser.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag