*Nettavisen* Nyheter.

Pass opp for uhell!

På fredag bør du være ekstra forsiktig - det er nemlig fredag den 13.

(BiipMag): I år er det februar som får uhellsdagen, fredag den 13. BiipMag ser litt nærmere på dagen - og gir deg tips til hva du burde gjøre.

Paraskavedekatriafobi
Det vanskelige ordet du leste nå er et eget ord for de som har angst for fredag den 13. Det er uklart hvor lenge denne dagen har vært sett på som en uhellsdag, men den ble det i Norge en gang på 1800-tallet. 13 er et uhellstall, oftest forklart med at det er et usymmetrisk oddetall. Fredag er også en uheldig dag fordi det er den dagen Jesus døde på.

Hvorfor fredag 13.?
Noen mener at opphavet til fredag den 13. stammer fra Filip IV av Frankrike, som beordret arrestasjon av alle tempelridderne i landet fredag den 13. oktober i 1307. I andre land, som Spania og Hellas, er det derimot tirsdag den 13., og ikke fredag som er en ulykkesdag. Nok en forklaring på tallet er at Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

Flere slike artikler?Gå til «Trender»-seksjonen!

Uhellsår
Det er alltid én fredag 13. i et år, og det kan være maksimalt tre. I 2009 har vi faktisk fullt opp - hele tre fredag den 13. venter oss i år! Det blir fredag 13. når en måned starter på en søndag. I år er det februar, mars og november som har uhellsdagen. Til neste år, i 2010, er det bare én, og den faller på august.

Grøss og gru
Dersom du vil ta hensyn til denne dagen, vil det mest fornuftige være å holde seg inne og ikke våge seg ut av døra en gang. Du trenger derimot ikke dra den så langt. Er du overtroisk burde du se opp for svarte katter over veien, å gå under stiger og det meste annet som er forbundet med uhell. Vil du få litt grøsserfeeling kan vi anbefale å se filmserien «Friday the 13th» om kvelden mens det er mørkt ute. Da blir du garantert skremt!

Siste fra BiipMag: Gå til forsiden!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.