*Nettavisen* Nyheter.

Pass på magen: Ferien kan fort gå i dass!

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Magetrøbbel gjør ofte drømmeferien om til et mareritt. Titusenvis av nordmenn «driter» seg bokstavlig talt ut på ferie hvert eneste år.

Du skulle ha ligget under palmene med en paraplydrink i hånden.

I stedet henger du over «ramma» i time etter time og tømmer deg både foran og bak.

Slik har mange opplevd å få feriedrømmen omgjort til et sant og sammenhengende do-mareritt.

Mange rammes
150.000 nordmenn blir årlig rammet av diaré på utenlandsreiser, anslår Tryg Forsikring.

De anslår at mer enn 60 prosent av reisesyk-tilfellene gjerlder magerelaterte sykdommer. De fleste blir smittet i Spania, Tyrkia, Hellas og Thailand.

- Spania og Hellas topper nok statistikken fordi disse landene trekker klart flest nordmenn i løpet av sommerhalvåret og ellers, sier Trygs reiseskadesjef Monica Rimestad.

- I Tyrkia og Thailand avviker mat/bakteriekultur og de hygieniske forhold fra det vi er vant med til daglig. Derfor anbefales håndsprit til store og små under hele reisen, legger hun til.

Tryg fikk inn hele 9000 skadesaker i fjor som dreide seg om reisesyke.

3650107

Vi reiser mer eksotisk
Vi reiser mye mer enn tidligere - gjerne lenger enn vi gjorde før - og til langt mer eksotiske steder. Dette gjør oss mer sårbare for ukjente bakterier som vi tidligere ikke var eksponert for.

Sykdom på reise er den desidert største erstatningsposten, og er den som har økt mest de siste årene.

- Vi blir syke av bedervet mat som ikke er oppbevart eller tilberedt på riktig måte. Bakterier og virus overføres fra hendene til maten vi spiser. Bakteriene kan vi få fra mange steder, for eksempel toaletter, dørhåndtak, penger – rett og slett alt vi tar i eller på, sier Rimestad.

Hun legger til at alle som blir syke anbefales å oppsøke lege for å få en diagnose.

Blir du syk er det viktig å sørge for at du får i deg nok væske. Dersom innleggelse eller behandling på sykehus blir nødvendig, er det viktig å ta kontakt med forsikringsselskapets alarmstasjon for assistanse.

Så et godt råd på reisen: Ha reiseforsikringsbeviset ditt lett tilgjengelig. Du kan fort få bruk for både polisenummeret ditt - og telefonnummeret til forsikringsselskapet ditt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.