Gå til sidens hovedinnhold

Pass på rørene – frostfaren er ikke over

Var du blant dem som kom hjem etter juleferie og fant rørene frosset? Med fortsatt sprengkulde er faren langt fra over.

OSLO: Familien på fire fikk en lite hyggelig opplevelse da de kom hjem til Kjelsås etter nyttårsfeiring på fjellet. Vannrørene på kjøkkenet var bunnfrosset.

– Det var et sjokk å komme hjem til frosne rør – fortsatt sliter vi med å «holde på vannet» på kjøkkenet. Egentlig skulle vi kommet hjem en dag senere fra juleferie, men er nå veldig glade for at vi dro hjem en dag tidligere. Det på grunn av at to timer etter at vi kom hjem, sprakk også vannrør i garasjen. Fryktelig med slikt kaldt vær, og etter det jeg har hørt, skal det visst vare lenge, sier moren i Kjelsås-familien oppgitt til Nab.no.

Kaldere kjellere

Men den uheldige familien var ikke den eneste, selv ikke den eneste på Kjelsås, til å få en heller kjølig nyttårsoverraskelse.

I 2009 kostet vannskader samfunnet nærmere tre milliarder kroner. Rundt fem prosent av disse skadene antas å skyldes frost.

Frost i vannrør skyldes vanligvis at rørene er uheldig plassert i bygningen, for eksempel i yttervegger, i kalde kjellere og andre uoppvarmede rom, i dårlig isolerte konstruksjoner og på steder med kald trekk.

– Det som skjer nå er at telen går dypere, og mange kjellere begynner å nærme seg nullpunktet. I kalde kjellerrom bør man derfor få temperaturen over på plussiden, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk i en pressemelding.

Når vann fryser til is, øker volumet med ni prosent. Når temperaturen i et vannrør synker til 0°C, begynner innfrysingen. Til slutt gir det svakeste punktet i røret etter. Når isen tiner igjen, strømmer vannet ut og gir store og kostbare vannskader.

Unngå frostskader

SINTEF oppfordrer folk til å ta noen enkle forholdsregler for å unngå frostskader:

Ved fravær uten tilsyn er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen, samt tømme de avstengte rørene.

Er du hjemme, sørg for at innetemperaturen holdes på et nivå slik at vannrør montert i yttervegger, loft og kjeller ikke nærmer seg frysepunktet. Sørg spesielt for at lufteventiler og vinduer i direkte nærhet av vannrør er lukket.

Den nye brosjyren «Unngå vannskader» gir råd om tiltak for å unngå vannskader, informasjon om frostsprenging, henvisning til nyttig litteratur og nyttige telefonnumre, samt informasjon om vannskadesikring med bruk av lekkasjevarsler. Brosjyren er utarbeidet av Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk med støtte fra forsikringsbransjen i Norge. Brosjyren kan lastes ned gratis på vannskadekontoret.no.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat