GARDERMOEN/OSLO (Nettavisen): Først var det kun passasjerer som hadde vært i risikoområder som skulle få infoskriv ved ankomst på Oslo Lufthavn Gardermoen.

Men fra og med onsdag endret det seg til å omfatte alle reisende.

Nyhetsstudio: Koronavirus

- Fra og med i dag vil alle passasjer som ankommer fra utlandet motta informasjonsskriv og registreringsskjema fra helsemyndighetene på norsk og engelsk. Reisende som har vært i områder med utbredt spredning bes henvende seg i skranke ved bagasjebånd 5 som ligger ved siden av tollslusen i ankomsthallen, skrev kommunikasjonssjef i Avinor, Joachim Westher Andersen, til Nettavisen i en email.

Likevel fikk passasjerene som ankom Gardermoen fra Málaga klokka 16.15 torsdag ettermiddag gå fritt ut av hele flyplassen uten å få et eneste skriv.

Nettavisens utsendte fikk oppleve å gå helt uforstyrret forbi både bagasjebånd og ankomsthall uten å se en eneste Avinor-ansatt.

Les også: Nordmenn går bananas på butikkene: Med munnbind og hansker fyller de sekker med dopapir

Avinor: Beklager

- Da er der gjort en glippe. Man skal få det infoskrivet uansett hvor man kommer fra. Det er bare å beklage, sier Andersen til Nettavisen.

Han forteller at han ikke er klar over hva som har skjedd ved akkurat dette tilfellet og kan heller ikke svare på om dette har skjedd ved andre ankomster.

Den eneste advarselen passasjerene fra Málaga hadde fått var at reklameplakatene vekselvis viste en plakat om koronaviruset, og hva man eventuelt skulle foreta seg ved antatt smitte.

- Ting foregikk overraskende normalt, med tanke på hele opplegget som har blitt annonsert. Det var ingen tegn til noen ansatte med infoskriv noen steder, forklarer Nettavisen journalist, som ankom med Málaga-flyet.

Nå håper Andersen at passasjerene la merke til deres egen korona-skranke.

- Forhåpentligvis har de ankomne gått forbi skranken vår, ved bagasjebånd 5 som ligger ved siden av tollslusen i ankomsthallen, og fått anledning til å gå bort til flyplasspersonell, hvis han eller hun følte seg syk, sier Andersen, som takker for beskjeden og forteller at Avinor skal se på glippen umiddelbart.

Les også: Flere land forbyr innreise fra Norge og andre risikoland

Må i karantene

Regjeringen fraråder fra og med torsdag alle reiser som ikke er strengt nødvendig, og vil sette alle som kommer fra utenfor Norden i hjemmekarantene.

Dette er blant tiltakene som kommer fra Helsedirektoratet torsdag ettermiddag.

Helsedirektoratet understreker at all innenlands transport skal gå mest mulig som normalt, men oppfordrer til å unngå fritids reiser og alle reiser som ikke er strengt nødvendig. «Unngå offentlig transport hvis du kan, unngå andre steder hvor du lett kommer nær andre, unngå nærkontakt med andre,» er blant rådene.

Kollektivtransporten skal likevel opprettholdes, slik at de med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg på jobb.

Det strengeste tiltaket er altså at alle som har reist utenfor Norden etter 27. februar, skal i karantene i 14 dager når de kommer hjem.