*Nettavisen* Nyheter.

Påstand om 21 års fengsel for medvirkning til folkemord

Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Oslo tingrett har kommet til sluttprosedyrene i maratonrettssaken der en mann er tiltalt for medvirkning til drap på over 2000 personer.

26.11.12 21:25

Aktor Petter Mandt la mandag ned påstand om 21 års fengsel for mannen som står tiltalt i Oslo tingrett for medvirkning til drap på over 2000 mennesker under folkemordet i Rwanda i 1994, da hutumilitsen Interahamwe sto i spissen for drap på tutsier i det som er kalt historiens kanskje raskest gjennomførte folkemord.

47-åringen har per i dag sittet 583 dager i varetekt, som kommer til fradrag i straffen.

Aktoratet var ferdig med sin prosedyre like over klokka klokka 15.30 mandag. Tirsdag er det rettsfri, og onsdag er det forsvarets sluttprosedyre.

- Ingen formildende omstendigheter
Det er politiadvokat Marit Formo og statsadvokat Petter Mandt som utgjør aktoratet i saken.

Formo pekte på at utgangspunktet for norsk rett i slike saker er lovens strengeste straff, fengsel i 21 år, og at det ikke foreligger formildende omstendigheter av stor tyngde.

Hun mente det ikke kan få noen betydning at myndighetene i dette tilfellet oppfordret til å drepe. Hun pekte videre på det allmennpreventive og sa at selv om forholdene nå ligger mange år tilbake i tid og skjedde utenfor Norge er det viktig i et internasjonalt perspektiv med strenge dommer i slike saker.

- Det er et ekstremt stort antall overlagte drap. Disse forholdene er noe av det mest alvorlige som har blitt behandlet noen gang for en norsk domstol, sa Formo ifølge NRK.

Hun viste til at Høyesterett flere ganger har fastslått at drapssaker med flere enn ett offer skal ha et utgangspunkt på 21 års fengsel.

Grufulle vitneforklaringer
- De som ble drept med skytevåpen, var de «heldige», sa Formo videre. De slapp å bli drept med stikkvåpen og hakker, som var andre våpen som ble brukt.

Aktor fortalte hvordan mange av ofrene ble liggende og blø i hjel med ekstreme smerter.

- Flere av de overlevende har her i retten forklart at de i timene etter angrepet hørte lyder fra haugene av lik inne på de ulike åstedene fra personer som ikke var helt døde, sa aktor.

- Barn og voksne ble drept
Hun trakk videre fram at det både var barn og voksne, kvinner og menn, som ble drept.

- Ingen ble spart. Det var gravide kvinner, gamle og spedbarn som ble drept på denne måten, sa Formo.

Hun trakk fram noen av vitneforklaringene retten har hørt i løpet av ukene saken har pågått. En av vitnene fortalte om drapet på en kvinne, Agathe, at hun først ble forsøkt voldtatt. Etter at hun ble drept skar gjerningsmennene av henne brystene.

- Kastet spedbarn i veggene
Et annet vitne fortalte hvordan en jente var blitt tatt ut og voldtatt. Menn hadde fått kjønnsorganet skåret av. Spedbarn ble kastet i veggen inne på Economat, et av åstedene som er beskrevet i tiltalen. Noen av de drepte hadde fått stokker stukket opp i underlivet. Noen var halshogget.

- Alle disse forholdene må etter vår oppfatning veie tungt i skjerpende retning ved utmåling av straffen, sa Marit Formo.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ukjent

- Var forsvarsløse
Hun trakk fram som særdeles skjerpende at ofrene var forsvarsløse da de ble drept.

- Som jeg nevnte var det mennesker i alle aldre, fra små barn til gravide kvinner og gamle. De ble angrepet på steder hvor de hadde søkt tilflukt. De ble omringet og angrepet av et ekstremt antall gjerningsmenn. De hadde ingen våpen til å forsvare seg.

Det har vært ført 150 vitner i saken. Tiltalte selv har ifølge aktor ikke gitt noen bidrag av betydning til å oppklare saken.

- Har sagt at alle vitner lyver
- Tiltalte har ikke innrømmet noe. Han har sagt at alle vitner lyver. Han har videre sagt at rwandiske myndigheter og norske myndigheter står bak og fabrikkerer bevis i saken. Det har ikke gjort etterforskningen noe enklere, sa Formo.

Har ikke erkjent straffskyld
25. september startet rettssaken mot 47 år gamle Sadi Bugingo. Han står tiltalt for medvirkning til over 2000 drap under folkemordet i Rwanda i 1994. Flere av de drepte er navngitt i tiltalen.

Tiltalte erkjente ikke straffskyld etter tiltalen da rettssaken startet.

Påtalemyndigheten mener mannen, som kom til Norge i 2001 og de siste årene har vært bosatt i Bergen, medvirket til disse drapene i byen Kubongo nordøst i Rwanda i perioden 6. til 23. april 1994.

I disse aprildagene ble det drept anslagsvis 70.000 mennesker i dette området.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag