*Nettavisen* Nyheter.

Påstand om 21 års forvaring i Aksla-drapet

TILTALT: Steven Dan Danielsen (24) er tiltalt for drapet på Aksla i Ålesund i fjor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Privat (BA)

Aktor vil ha lovens strengeste straff for Steven Dan Danielsen (24).

17.02.14 19:24

Ålesund (NTB/Nettavisen): Aktor i Aksla-saken la mandag ned påstand om 21 års forvaring med en minstetid på ti år for 24 år gamle
Steven Dan Danielsen som er tiltalt for å ha voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth (21).

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim mener han må dømmes til 21 års forvaring med en minstetid på ti år og viste særlig til rapporten fra de sakkyndige. Fra dommen skal det trekkes fra 187 dager for utholdt varetekt.

Forsvarer Per Herman Thori-Aamot ba på sin side om at 24-åringen ikke blir dømt til forvaring, men anses på mildest mulig måte.

Bistandsadvokat Einar Råen krevde 200.000 kroner i oppreisning for hver av foreldrene og 130.000 kroner i erstatning. Moren og faren til avdøde har fulgt rettssaken hver dag.

Domsavsigelsen finner sted mandag 3. mars i Ålesund tinghus.

Fare for gjentakelse

Aktor begrunnet forvaring med at det er høy grad av fare for gjentakelse og at det derfor ikke er ikke tilstrekkelig med en tidsbestemt straff.

– Han viser liten evne til å se egne handlinger, han tyr til vold og har et stort rusmisbruk som han ikke tar ansvar fra. Den kombinasjonen gjør at han har en høyere grad av risiko for å gjenta lignende forhold, sa Thorn Nordheim etter at den siste og femte dagen i rettssaken i Ålesund tinghus.

Hun kom også inn på hans oppførsel i retten som førte til at tiltalte ble irettesatt av dommeren en rekke ganger.

– Jeg brukte det for å illustrere hans dyssosiale personlighetsforstyrrelse som går på at han ikke har respekt for retten og ikke minst i forhold til de pårørende som har sittet her, sa hun til NTB.

Thori-Aamot mener hans klient heller er tjent med en fengselsstraff enn forvaring fordi han ved forvaring ikke vil vite når han eventuelt vil slippe ut. I sin prosedyre viste han til flere dommer som har falt i lignende saker i lagmannsrett og i Høyesterett, blant annet en dom som ga 15 års fengsel.

Advokaten vil være i kontakt med 24-åringen fram til dommen faller.

De to sakkyndige har kommet til at han er lettere psykisk utviklingshemmet. I hans tilfelle kan det være en formildende omstendighet i juridisk forstand, men aktor mente at han ikke er mindre farlig av den grunn, tvert imot.

– Han vil trenge lengre behandlingstid, sa hun.

Nekter for ransforsøk

Aktor mente han ikke bør få noe strafferabatt for å ha tilstått voldtekten og drapet fordi tiltalte i avhør blandet inn flere fiktive personer som har komplisert etterforskningen.

I tillegg til de to tiltalepunktene om drap og voldtekt, mente hun han må dømmes for grove trusler mot to politimenn og et ransforsøk av en kiosk. 24-åringen erkjente mandag at han fremsatte truslene, men har hele tiden nektet for å stå bak det mislykkede ranet.

Thorn Nordheim mente et motiv for ranet kan ha vært narkotikagjeld og at en årsak til voldtekten og drapet kan ha vært frustrasjon og sinne over at det mislyktes.

Aktor og forsvarer var i sine prosedyrer uenige i bevisene for ransforsøket.

– Han har hele tiden vært opptatt av at han ikke har gjort det. Derfor var det viktig å få fram alle punktene som taler for at han ikke var gjerningsmannen, sa Thor-Aamot til NTB.

Voldtatt og kvalt

Før aktor la ned påstand mandag, dro retten til åstedet på byfjellet, samt til Pluto-kiosken som påtalemyndigheten tror tiltalte forsøkte å rane forut for drapet, noe han har benektet. Befaringen varte en halvtimes tid. Bistandsadvokat Einar Råen sa til NTB etter befaringen at det var nyttig å ha sett åstedet.

Ifølge tiltalen skal mannen ha truet Weløy Aarseth bort fra en tursti på Akslafjellet i Ålesund før han voldtok og kvalte henne 28. august i fjor. Weløy Aarseth var student og var i turområdet på joggetur. Hun ble funnet død 31. august.

september ble mannen, som er en tidligere kjenning av politiet, pågrepet og siktet for drapet. Han erkjente allerede da straffskyld for forbrytelsen.

Bistandsadvokat Einar Råen vil kreve 200.000 kroner i oppreisning for hver av foreldrene og 150.000 kroner i erstatning. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

PÅ ÅSTEDET: Kriminaltekniker Kurt Kim Stige i Sunnmøre politidistrikt under åstedsbefaring på byfjellet mandag. Foto: Staale Wattø

På befaring
Tidligere mandag var Sunnmøre tingrett ved åstedet på byfjellet Aksla i Ålesund der Anja Weløy Aarseth (21) ble voldtatt og drept i august i fjor.

Retten kjørte først til Pluto-kiosken som påtalemyndigheten mener at Steven Dan Danielsen (24) forsøkte å rane før han drepte Aarseth.

Han har nektet for dette ranet.

Selve befaringen varte en halvtimes tid. I gråværet over Ålesund fikk rettens aktører påvist hvor 21-åringen ble funnet. Hun var gjemt under gress og plantemateriale, 7 meter fra en benk ved stien og ned en tett bevokst skrent.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.