Påstår at flere hundre romfolk nå strømmer til Norge

Foto: Schrøder, Tor Erik (NTB scanpix)

- Det er ille nok som det er, sier lederen i Bjerke bydelsutvalg.

18.07.12 21:46

Nicola Stoica, talsmann for romfolket, forteller at det er ventet store tilflytninger av romfolk som lokkes av romfolket i Norge. De anbefaler dem spesielt å oppsøke Årvoll, skriver VG Nett.

- Jeg er overbevist om at det kommer mange flere. Beskjeden ut til slektninger og bekjente er klar: Norge har nå en fri leir hvor vi kan bo, sier Stoica til VG.

- Vårt folk er alltid på reisefot, og den økonomiske krisen i Europa bidrar også til at mange ønsker seg hit, sier Stoica, som også hevder at det vil komme mange fra andre byer i Norge til Årvoll.

Visepolitimester Roger Andresen bekrefter også at politiet allerede har merket en større pågang av romfolk i Oslo og på Årvoll.

- Vi har fanget opp signalene om at flere vil komme. Antall kjøretøy på Årvoll har fordoblet seg det siste døgnet. Vi har også registrert flere nye kjøretøy i andre deler av Oslo, sier Andresen.

Les også: Pinlig for Bjurstrøm

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Vegard Grøtt/NTB Scanpix

- Uholdbart
En mulig tilstrømning av romfolk fra Europa tas ikke vel imot av lederen i Bjerke bydelsutvalg, Steinar Arnesen (Ap).

- Dette vil være helt uholdbart. Det er ille nok som det er. Hele nabolaget begynner å bli ganske utålmodig, sier Arnesen til Nettavisen.

Han påpeker at det er ikke spesielt god plass på tomta og de fortausløse smågatene rundt. Samtidig har folk allerede uttrykt misnøye med romleiren på forskjellige måter.

- Vi får allerede en god del skuelystne med forskjellige motiver. Jeg er redd for at situasjonen vil eskalere. Nå må grunneier snart ta ansvar, sier han, og sikter til deleier Vanessa Quintavalle, som trykket romfolket til sitt bryst.

Les også: - Det er en svakhet i systemet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

Nabokrangler
Finansavisen kan i dag fortelle at det ligger årevis med nabokrangler, et mislykket omreguleringsforsøk, trakassering av naboer og et mulig hevnmotiv bak den tilsynelatende uselviske handlingen til Quintavalle

Arnesen bekrefter at det lenge har vært vondt blod mellom Quintavalle og naboene, og utelukker ikke at hun kan ha sine motiver.

- Men det kan jo godt tenkes at hun gjør det av uselviskhet, sier han.

Han er likevel klar på at dette kan aldri bli en permanent løsning for romfolket. Quintavalle har uttalt at romfolket kan bli boende til i hvert fall ut august.

- Vi håper inderlig at det ikke kommer til å ta så lang tid å finne en løsning, sier Arnesen.

Kan ikke stoppe innvandringen
Ifølge tall fra Norsk Institutt for By- og Regionsforskning er det fra før rundt 1500 bostedsløse i Oslo, noe som skaper utfordringer for Oslo kommune.

Samferdselsbyråd og gruppeleder for Oslo Venstre, Ola Elvestuen, sier at kommunen kommer til å ta imot romfolket som alle andre EØS-borgere som er på ferie eller gjennomreise.

Men han kan ikke tenke seg at Oslo kommune kommer til å akseptere Årvoll-leiren som en permanent løsning for disse.

- Tomta er regulert til et ridesenter, ikke til camping eller boliger. Dersom leiren blir der over lengre tid, så må den avvikles, konstaterer han.

- Det er regjeringen som må ta den overordnede diskusjonen om tilreisende som ikke har noe sted å bo. Men vi i kommunen følger situasjonen nøye helsemessig sett, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.