OSLO (Nettavisen): Meteorologen antydet temperaturer opp i 25 grader i Finnmark. Det var ingen overdrivelse. Fasit viste at Pasvik i Øst-Finnmark var varmest i landet mandag. Her viste gradestokken på målestasjonen 27,4 grader på det meste, viser observasjonene fra Meteorologisk institutt.

I Kirkenes noterte de 25,7 grader og i Karasjok 22.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Store kontraster

- Med varmluft inn fra Russland er det store kontraster mellom øst og vest, skriver meteorologene på Twitter.

- Vi er ikke vant med at Finnmark er varmest i landet, men slik er det akkurat nå. Det ser ut til at varmen holder seg i østlige deler av Finnmark hele uka, uttalte statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen mandag. Søndag ble det målt 24,2 grader både i Pasvik og Nyrud.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt her.

Farevarsel for styrtregn

Det er forresten sendt ut gult farevarsel for styrtregn for Finnmark fra tirsdag kveld. I Nord-Norge sett under ett er det regn og regnbyger som dominerer tirsdag.

I Sør-Norge er det tirsdag byger på vei inn fra vest og enkelte ettermiddagsbyger i øst. Agder ventes å få det beste været. Bygene fortsetter i vest onsdag morgen, mens det blir en del sol Østafjells, melder Meteorologisk institutt på Twitter. Torsdag ventes det å trekke inn litt regn fra sør.

Hetebølge i Sibir streifer Finnmark

Forklaringen på varmen i Øst-Finnmark er påvirkningen fra hetebølgen nord i Russland.

Vedvarende varmt og tørt vær har ført til en rekke skogbranner i Sibir. Dette fører også til at smeltingen av permafrosten i regionen skyter fart. Forskere sier hetebølgen i Sibir er alvorlig for hele kloden.

- Dette er ytterligere bevis på de ekstreme temperaturene vi kan vente og se stadig oftere etterhvert som jordens klima blir varmere, uttalte seniorforsker Andrew Ciavarella ved Storbritannias meteorologiske institutt ifølge NTB/AP søndag. Da var det målt 38 grader i Verkhojansk.

De fem varmeste årene som er registrert

På en pressekonferanse viste Ciavarella til analyser og sa at hetebølgen i Sibir, som har vart siden januar, nesten ikke er mulig å tenke seg uten menneskeskapte klimaendringer. Konklusjonen er at klimaendringene har gjort hetebølger som dette 600 ganger mer sannsynlig i Sibir.

De fem varmeste årene som er registrert, har inntruffet de siste fem årene, og 2020 ligger an til å bli det varmeste noensinne. Fra januar til juni var Sibir – der permafrosten binder opp store mengder karbon – fem grader varmere enn normalen.